• Vzdelávací program "O rytierovi Gastonovi"

          • (11.3.2024) Dnes k nám do MŠ zavítala vzácna návšteva. Bol to rytier Gaston so svojou hradnou paňou Helenou, ktorý v interaktívnom predstavení porozprával, ako sa žilo kedysi na stredovekom hrade. Dozvedeli sme sa, ako sa z chlapca mohol stať rytier a čo všetko museli rytieri na hrade robiť. Niektoré deti z našej škôlky si v predstavení aj osobne zahrali, čo ich veľmi potešilo, lebo spoločne s rytierom pomohli oslobodiť hrad. Deti si odniesli z predstavenia veľa poznatkov a dobrú náladu.

            Fotogaléria

          • Druhá turistická vychádzka na Hrádok

          • (9.3.2024) Druhú marcovú sobotu sme tak trošku narýchlo zorganizovali druhú vychádzku na Hrádok v tomto školskom roku. Počasie už bolo jarné, hoci trochu veterné, možno aj preto nebola účasť taká, ako na jeseň. A tak sme sa v celkovom počte dve deti (školák Patrik a škôlkarka Elka) a traja dospelí na Hrádok vybrali. A veru bolo na čo pozerať. Horolezci lozili po skalách, na Čertových chodníkoch ukazovali svoje umenie boulderisti (bouldering - lezenie bez istenia lanom v menších výškach). Na Hrádku nás trošku prefúkalo, ale inak to bol vydarený výletík. V podobných výletoch, samozrejme, budeme pokračovať.

            Fotogaléria

          • Spevácka súťaž v MŠ - „Zlatý slávik"

          • (8.3.2024) Ak sa povie slávik, každý z nás si predstaví malé vtáčatko, ktoré spieva a pri jeho počúvaní máme pocit pohody a potešenia zo spevu. V našej materskej škole sa znovu, ako každý rok, konala súťaž v speve - „Zlatý slávik“. Spev detí sa niesol po celej materskej škole. Spievali ako profesionáli, do mikrofónu. Súťaže sa zúčastnili  skoro všetky deti, ktoré dostali za krásny spev aj sladkú odmenu. Zlatým slávikom sa stala  Sára Halanová z II. triedy, strieborným slávikom sa stala Barborka Cifríková tiež z II. triedy a bronzovým slávikom sa stala Sára Petrusová z I. triedy. Srdečne im gratulujeme! Výhercovia si odniesli aj vecný dar, zakúpený zo RZ. Ďakujeme.

            Fotogaléria

          • Divadielko - O Guľkovi Bombuľkovi

          • (1.3.2024) Dňa 1.3.2024 k nám do materskej školy zavítalo divadlo Na traky. Deti sa už na divadielko veľmi tešili. Bábkoherci sa predstavili s divadielkom O Guľkovi Bombuľkovi. Deti mali možnosť aktívne sa zapojiť do predstavenia a spoločne si zaspievať. Príbeh sa nám veľmi páčil a bol pre nás veľmi poučný a preto ho deti odmenili veľkým potleskom.

            Fotogaléria

          • Telesná výchova inak - Modul MMA pre 1. stupeň

          • (5.3.2024) Telesná výchova inak - tak by sme mohli nazvať túto aktivitu, ktorá je súčasťou menej tradičného vyučovania. Po minuloročnom úspechu sme opäť privítali Mareka Herdu, trénera MMA a bojových umení. Netreba sa báť, neprišiel učiť deti, ako sa majú biť. Práve naopak. Aj napriek tomu, že robí dosť nebezpečný šport, u nás v škole učí deti mnoho iných vecí: správne dýchanie pri väčšej fyzickej námahe, správne držanie tela, koordinácia pohybov a podobne. Deti táto hodina bavila a už sa tešia na jej pokračovanie.

            Fotogaléria

          • Deň otvorených dverí pre predškolákov

          • (28.2.2024) Blíži sa čas zápisu žiakov do 1. ročníka a tak sme pre našich predškolákov a ich rodičov zorganizovali Deň otvorených dverí. Účasť v tento deň bola výborná, prišlo dosť detí spolu s rodičmi. Na začiatku sa predstavili dvaja prváci s básničkami, ktorými sa prezentovali v rámci súťaže Hviezdoslavov Kubín a ukázali, čo už zvládajú v prvom ročníku. Potom sme predstavili školu, aktivity, ktoré v nej robíme. Formou prezentácie sme ukázali všetko to, čo sa v škole deje počas školského roka. Ďalej si všetci prezreli priestory školy, videli triedy, vybavenie školy. V prvej triede si potom deti mohli vyskúšať pripravené pracovné listy. Deti boli smelé, nebáli sa. Bolo to aj tým, že poznali prostredie, poznali pedagógov, neprišli do cudzieho, keďže sme sa tu už párkrát stretli na spoločných podujatiach. Veríme, že aj pre deti, aj pre rodičov bol tento Deň otvorených dverí prospešný.

            Fotogaléria

          • Predškoláci v škole

          • (27.2.2024) Žiaci z veľkej triedy, najmä predškoláci, prijali naše pozvanie a prišli do školy, aby sa trošku zoznámili so školským prostredím. Tentokrát sme sa zamerali na návštevu počítačovej učebne. Po krátkom rozhovore sme sa zahriali krátkou aktivitou na interaktívnom paneli a potom deti ukázali svoje schopnosti priamo v počítačovej učebni. Zoznámili sa s niektorými programami, ktoré využívame na vyučovaní v škole. Vyskúšali si aktivity, a veru išlo im to veľmi dobre. Veríme, že sa deti zabavili, zahrali, ale najmä čosi naučili. Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            Fotogaléria

          • Darujte nám svoje 2% z daní

          • Vážení rodičia,

            blíži sa čas daňových priznaní, čas, kedy Vaši zamestnávatelia Vám budú robiť ročné zúčtovania. My sa na Vás po roku opäť obraciame s prosbou, aby sme Vás poprosili o to, aby ste nám darovali Vaše 2% z daní. Naše občianske združenie funguje už viac rokov a všetky Vami darované peniaze investujeme do našich detí. Či už v základnej škole alebo v materskej škole.

            Minulý rok sme od Vás, ale aj od organizácií a cudzích ľudí dostali 762,- €, za čo z celého srdca ďakujeme. Naše posledné investície boli: interaktívny dotykový displej v základnej škole a sušička s príslušenstvom v škole materskej. Obe veci boli finančne náročné, teda trvalo niekoľko rokov, kým sa nám podarilo zozbierať potrebnú sumu.

            Ak teda môžete a chcete darovať tieto finančné prostriedky nám, budeme veľmi radi.

            Čo pre to musíte spraviť?

            Ak dávate daňové priznanie, do tohto priznania treba vypísať údaje nášho OZ.

            Ak Vám zamestnávateľ robí ročné zúčtovanie, dá Vám potvrdenie o zaplatení dane. To aj spolu s naším tlačivom treba odovzdať v škole alebo v materskej škole (podľa toho, komu to chcete dať) a o ostatné sa už postaráme my.

            Tlačivo na poukázanie 2% si môžete stiahnuť TU (je editovateľné, zručnejší ho vedia vyplniť priamo v počítači a už vyplnené vytlačiť).

            Už teraz Vám zo srdca a v mene našich detí ďakujeme za každý jede cent, za každé jedno euro.

          • Karneval v materskej škole

          • (16.2.2024) Dnes sme v našej materskej škole mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát, princezné, lienka, vily, hasiči, Snehulienky, Elzy, rôzni bojovníci, policajti, mačičky, … To sa však len trieda premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty. Nielen tanec, smiech, ale aj hry vyčarili úsmev na detských tváričkách. Bolo veru veselo a bolo fajn. Deti boli vysmiate, vytancované, posilnené občerstvením, ale aj unavené, ale nič to, …. O rok sa tešíme na karneval znova!

            Fotogaléria

          • Príbeh hudby

          • (15.2.2024) Príbeh hudby - zaujímavý projekt Slovenskej filharmónie, ktorý sme sledovali už druhýkrát. Minulý školský rok to bol najmä chlapčenský spevácky zbor, ktorý spieval slovenské ľudové piesne. Tento rok sme sa stretli s Eugenom Suchoňom, speváckym zborom Slovenskej filharmónie a takisto aj so symfonickým orchestrom. Virtuálne sme sa zúčastnili konkurzu na miesto prvého huslistu, zoznámili sme sa s hudobnými nástrojmi, ktoré sa vo filharmónii vyskytujú. Žiaci počas sledovania vypracovali pracovný list, ktorý bol autormi projektu pripravený. Určite sa budeme tešiť na prípadné pokračovanie.

            Fotogaléria

          • Tvorba Baltíkov na tému sv. Valentín

          • (14.2.2024) Sviatok sv. Valentína slávia hlavne zamilovaní. My sme sa s deťmi ale dohodli, že radi môžeme mať svojich blízkych. A tak sme sa na krúžku programovania s Baltíkom s prvákmi dohodli, že deti spravia pekný obrázok pre tých, ktorých majú radi. V galérii sú obrázky jednotlivých prvákov. Nájdete obrázok, ktorý patrí práve Vám, rodičia? Že sú tie deti šikovné?

            Fotogaléria

          • Týždenná téma - Náš farebný svet

          • (12.2.2024) Bez farieb by bol svet smutný a šedý. Poznávaním farebných reálií vôkol seba, tvorivej dramatiky, inovatívnych digitálnych a problémových metód si deti precvičovali a rozvíjali schopnosť farebného vnímania a sebapoznania. Dokázali aj zo skladačiek vytvoriť farebné geometrické tvary a tak si hravou formou utvrdzovať svoje vedomosti o farbách.

            Fotogaléria

          • Karneval v škole

          • (9.2.2024) Zachovávanie ľudových tradícií je jednou z našich úloh. Ide o to, aby si aj ďalšie generácie pamätali, čo sú Vianoce, Veľká noc, Fašiangy a iné podobné zvyky. Končiace sa Fašiangové obdobie sme využili na to, aby sme si v škole spravili karneval. Najprv však bolo také karnevalové (ne)učenie a až potom bola samotná zábava. Niektoré deti prišli už do školy zmenené na nepoznanie, niektoré sa do masiek prezliekli až v škole. Veselá zábava, tance a "dosť hlučný spev" sa niesol školou až do obeda a po krátkej obednej pauze pokračoval aj v školskom klube.

            Fotogaléria

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • (7.2.2024) 70. ročník súťaže v prednese poézie a prózy sa koná tento školský rok. My sme zorganizovali školské kolo v tomto čase. Deti si pripravili ukážky, ktoré sa naučili, prešli triednymi kolami. Tí najlepší potom predviedli svoje umenie v školskom kole. Bolo veru čo počúvať. Nesúťažne sa zapojili aj piati prváci, z ktorých sa porote, ale aj poslucháčom najviac páčili S. Komžíková a P. Blaho. No nesklamali ani M. Michalík, P. Klečáková a N. Švorcová. V kategórii žiakov 2. - 4. ročníka sme mali jedného automatického víťaza. Ako jediný si pripravil prózu F. Mikula. V poézii sa najviac páčila V. Víteková. Na druhom mieste bola A. Šoltésová a tretie miesto obsadili K. Košianová a N. Rumanová. Ďalej v školskom kole boli: L. Dikesová, E. Assemacher, M. Šútor, E. Kováčová a D. Sluková. Posledná menovaná získala cenu divákov a poslucháčov, lebo práve Dominika sa najviac páčila deťom.

            Všetkým srdečne blahoželáme, diplomy a ceny odovzdáme v ďalšom týždni a takisto potom doplníme album o fotografie z odovzdávania diplomov a cien.

            Fotogaléria

             

          • Výchovný koncert

          • (1.2.2024) Gajdy, heligónka, trombita, dvojačka, drumbľa,... To je skromný výpočet toho, čo nám ponúka naša ľudová slovesnosť. Takisto je to skromný výpočet hudobných nástrojov, na ktoré vie hrať pán Anton Budinský, ktorý nás poctil svojou návštevou. Prišiel medzi nás po niekoľkých rokoch a predviedol nám svoje umenie nielen hrou na hudobné nástroje, ale aj slovom, piesňou. A keďže pán Budinský pochádza z rázovitej Očovej, tak sme sa bavili prevažne na ľudovú nôtu. Spolu sme si zaspievali, zatancovali a takto veselo sme začali druhý polrok školského roku.

            Fotogaléria

          • Vyhodnotenie súťaží

          • (31.1.2024) Okrem polročných vysvedčení (výpisov) sme spoločne vyhodnotili aj tri súťaže: Ibobor, Ypsilon - Slovina je hrou a Všetkovedko. Súťaž Ibobor bola určená žiakom 2. - 4. ročníka. Ostatné dve už boli určené aj prvákom. Žiaci v súťažiach nesklamali a všetci, ktorí si to zaslúžili, si prevzali diplomy a pekné ceny. Šancu na ďalšie úspechy budú mať v ďalších pripravovaných súťažiach, ktoré nás v druhom polroku budú čakať. Všetkým, ktorí sa súťaží zúčastnili a v nich aj uspeli, srdečne gratulujeme.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v kuchyni

          • (29.1.2024) Na základe týždennej témy: Pracovné profesie, dnes deti z materskej školy navštívili prevádzku školskej kuchyne pri materskej škole. Mali možnosť pozorovať prácu pani kuchárok pri príprave jedál a odpozorovať zariadenie, ktoré sa v kuchyni nachádza. Pani kuchárky deťom ukázali, na čo sa ktorý stroj používa a ako sa obsluhuje. Deti sa z exkurzie veľmi tešili a odchádzali s veselými zážitkami.

            Fotogaléria

          • Kurz korčuľovania pre deti MŠ

          • (8.1. - 11.1.2024) Naši škôlkari navštevovali počas mesiaca január zimný štadión v Partizánskom, kde úspešne absolvovali korčuliarsky kurz.

            Korčuľovanie je základom pre dva najpopulárnejšie zimné športy – ľadový hokej a krasokorčuľovanie. Korčuľovanie je vhodný šport na podporu imunitného systému, stimuluje dýchací aparát, priaznivo pôsobí pri respiračných problémoch a alergiách a zároveň podporuje správne držanie tela, koordináciu, rozvoj sily a pohyblivosť.

            Deti sa ako úplní začiatočníci učili padať, vstávať, šmýkať sa po ľade, kĺzať, bežať a jazdiť na oboch nohách. Každý tréning prebiehal hravou formou, sprevádzaný smiechom a radosťou detí s vynikajúcimi profesionálnymi trénermi, ktoré si deti veľmi obľúbili.

            Za svoju usilovnosť, šikovnosť a statočnosť preukázanú počas celého kurzu boli deti odmenené sladkými odmenami a diplomom.

            Touto cestou aj ďakujeme veľmi pekne pánovi M. Filovi, ktorý nám na dva dni sponzorsky zabezpečil prepravu detí na zimný štadión a späť.

            Fotogaléria

             

          • Vianočné posedenie detí v MŠ

          • (22.12.2023) Dnes, 22.12.2023, sme si spoločne s deťmi vychutnávali predvianočnú atmosféru, dobrôtky a pohostenie. Deti sme oboznámili s tradičnými  vianočnými zvykmi, ktoré  sa tradujú už  po mnohé roky. Popri vianočných zvykoch sme si zaspievali vianočné koledy a potešili sa s ďalšími novými hračkami, ktoré si deti našli pod stromčekom. Spoločne sme si popriali krásne vianočné sviatky a popriali si krásne zimné prázdniny. Ďakujeme rodičom, ktorí prispeli  oblátkami a malým pohostením na toto posedenie.

            Fotogaléria