• Exkurzia v detskom interiérovom ihrisku PAJKO

          • (26.10.2023) Dňa 26.10.2023 všetky deti z MŠ vyrazili autobusom na exkurziu do detského interiérového ihriska PAJKO v Prievidzi. Deti vyskúšali na ihrisku všetky atrakcie vrátane šmýkačiek, preliezačiek, šlapacích autíčok a ostatných hračiek. Deti sa dosýtosti  vyšantili. Po hodine a pol sme sa  príjemne unavení konečne vracali späť do materskej školy, kde na nás už čakal chutný obed.

            Fotogaléria

          • Hrabanie lístia v materskej škole

          • (24.10.2023) Jeseň je v plnej kráse a farebnosti. Listy na stromoch sa sfarbili do nádherných farieb a postupne začali opadávať zo stromov. Okrem toho, že deti zbierajú rôzne jesenné plody a prírodniny, vyskúšali si dnes i hrabanie lístia. Prostredníctvom tejto aktivity sme u detí vytvárali pozitívny vzťah k práci. Deti boli veľmi usilovné a pracovité. Bola to pre nich veľká zábava.

            Fotogaléria

          • Poľovnícke dni v kaštieli

          • (21.10.2023) Dňa 21.10.2023 sa naši predškoláci predviedli s kultúrnym programom v kaštieli Afrodita. Konali sa tam poľovnícke dni: Deň svätého Huberta. Naše deti sa na vystúpenie veľmi tešili i keď mali trochu trému vystúpiť pred tak veľkým obecenstvom. Za doprovodu pani zástupkyne Ľubici Vyskočovej a pani učiteľky Edity Bartovej nacvičili program, ktorý tematický ladil k poľovníkom. Piesňami, básničkami a malým darčekom obdarili všetkých prítomných a zaželali krásny deň poľovníkov. Veľké ďakujem patrí aj pánovi M. Filovi, vďaka ktorému sme sa mohli tohto podujatia zúčastniť a prezentovať tak našu MŠ na verejnosti.

            Fotogaléria

          • Vystúpenie pre dôchodcov

          • (18.10. - 20.10.2023) V dňoch od 18.10. do 20.10.2023 boli naše deti z materskej školy vystupovať s kultúrnym programom našim milým dôchodcom a  starým rodičom na ich každoročnom  slávnostnom posedení. Deti sa na vystúpenie veľmi tešili, pretože väčšina z nich tam mali svojich starých rodičov. Svojimi básničkami a piesňami potešili ich srdiečka a vyčarili im úsmev na tvári. Za ich krásne vystúpenie ich obdarili veľkým potleskom.

            Fotogaléria

          • Predplavecký výcvik

          • (16.10. - 20.10.2023) Ako minulý rok, tak aj tento sa naši predškoláci od 16.10. do 20.10.2023 zúčastnili týždňového predplaveckého výcviku v Chalmovej. Kurz pre deti organizoval pán Michal Gogola. Trénermi našich predškolákov boli skúsení vodnopólisti, ktorí u detí osvojovali široké spektrum pohybových zručností vo vode. Veľmi rýchlo sa deti zadaptovali na vlastnosti vodného prostredia a osvojovali si  základné plavecké zručnosti formou hier. Deti počas kurzu zvládli: výdych proti odporu vody, samostatný skok do bazéna do hlbokej vody a vyplávanie na hladinu, splývanie, bezpečný pohyb vo vode a mať pred vodou rešpekt a nie strach. Tento výcvik odporúčame všetkým predškolákom, u ktorých sme vzbudili túžbu naučiť sa plávať a mať radosť z vodných radovánok.

            Fotogaléria

          • Záložka do knihy spája školy

          • (20.10.2023) Aj tento školský rok sme pokračovali v projekte "Záložka do knihy spája školy". Aj tento školský rok pokračujeme v spolupráci so školou v Jarošove nad Nežárkou. Tento školský rok sme však našu spoluprácu posunuli na vyšší level. Rozhodli sme sa, že záložky vyrobené našimi žiakmi osobne zavezieme a odovzdáme deťom v Jarošove nad Nežárkou. A tak sme sa vybrali na dlhú cestu. Boli sme veľmi milo privítaní najprv pani riaditeľkou a na druhý deň aj samotnými deťmi a všetkými zamestnancami školy. Večer po príchode sme absolvovali prehliadku historického centra Jindřichovho Hradce, ktoré je neďaleko Jarošova nad Nežárkou. Na druhý deň nás už čakalo samotné stretnutie so žiakmi a zamestnancami školy. Po odovzdaní záložiek nás zavolali aj na vyučovanie a ukázali nám čosi zo svojho umenia. 

            Všetci sme sa zhodli, že podobnú návštevu si musíme zopakovať, pretože v Jarošove nad Nežárkou a v okolí je čo obdivovať. My sme na oplátku pozvali pani učiteľky k nám. A samozrejme, že vezieme záložky z Čiech na Slovensko. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

            Fotogaléria

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • (18.10.2023) Aj tento rok sme sa zapojili do celosvetovej kampane "Milión detí sa modlí ruženec". Každý rok presne 18. októbra sa deti po celom svete stretnú v kostoloch, školách, na rôznych miestach, aby sa spolu modlili ruženec. Tento rok to boli modlitby za mier a jednotu vo svete. Naše deti sa za mier a jednotu vo svete modlili v miestnom kostole. Modlitbami ich okrem pani učiteliek sprevádzal aj pán farár.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v sklárskej a tkáčskej dielni vo Valaskej Belej

          • (17.10.2023) Staré remeslá ešte nevymreli. Presvedčili sa o tom žiaci, ktorí navštívili vo Valaskej Belej sklársku a tkáčsku dielničku. Dozvedeli sa, že sklo môže tiecť, ako sa fúka sklo a vyrábajú sa z neho rôzne zaujímavé veci, či už na dennú potrebu alebo na ozdobu. Takisto sa dozvedeli o histórii sklárstva vo Valaskej Belej. Niektoré pomocné činnosti si niektoré deti aj vyskúšali. Potom sa presunuli do tkáčskej dielne, kde takisto spoznali históriu, nástroje, ktoré tkáči používali. Videli tkáčsky stav (krosná) a takisto si skúsili, aká náročná práca to bola. Veríme, že táto exkurzia pomôže deťom uvedomiť si náročnosť práce a naučia sa viac si ju vážiť.

            Fotogaléria

          • Dopravná súťaž materských škôl v Hornej Vsi

          • (12.10.2023) Dňa 12.10.2023 sa desať našich predškolákov zúčastnilo dopravnej súťaže materských škôl v Hornej Vsi. Svoje cyklistické,  ale aj vedomostné zručnosti  si zmerali s predškolákmi z Oslian a z Hornej Vsi. Súťažili v troch disciplínach a vôbec sa nedali zahanbiť. Odmenou im bolo občerstvenie, medaily, diplomy a vecné ceny. Za výborný koláčik ďakujeme pani Monike Žiškovej, ktorá nám upiekla koláčik na občerstvenie.

            Fotogaléria

          • Ďalšie poďakovanie - nový dotykový displej

          • (13.10.2023) Hovorí sa, že piatok trinásteho prináša smolu a nešťastie. V našej škole však môžeme povedať pravý opak. Práve v tento deň sme sa stali svedkami milej udalosti, ktorá má trošku dlhšiu históriu. Začalo to minulý školský rok, keď sme spravili deň otvorených dverí pre budúcich školákov. Na tomto dni sme rodičom ukázali nový multifunkčný interaktíny dotykový displej, novinku, ktorú sme zakúpili z peňazí, ktoré sme zbierali z 2% z daní. A tam sa možno zrodila myšlienka jednej rodiny pomôcť škole.

            Pán Peter Mlátko (mimochodom bývalý žiak tejto školy) spolu so svojou rodinou sa rozhodli, že našej škole dajú finančný dar v hodnote 1.980,- €, za ktorý sme kúpili druhý takýto displej. Tento displej sme však neosadili na stenu, ale k nemu sme kúpili mobilný stojan. Takto nám bude slúžiť tam, kde bude potrebný, nie len v jednej triede.

            V piatok trinásteho sme sa s Mlátkovcami stretli v škole, aby sme im poďakovali za tento dar. Bohužiaľ, hlavný aktér pre pracovné povinnosti nemohol prísť, tak sme osobne poďakovali ostatným členom rodiny, ale na diaľku sme poďakovali aj jemu. Petrovi Mlátkovi a celej rodine zo srdca ďakujeme a sľúbili sme im, že displej bude slúžiť deťom.

            Fotogaléria

          • Jesenný zber papiera

          • V septembri prebiehal v našej materskej škole zber papiera. Deti so svojimi rodičmi nazbierali spoločne 2020 kg.  Zo 47 detí sa zapojilo 30 detí. Najviac papiera priniesli a obsadili tri prvé miesta tieto deti: I. miesto - Natálka Komžíková, ktorá priniesla 571 kg. II. miesto - Jurko Komžík, ktorý priniesol 300 kg. a III. miesto obsadila Elka Pavláková s počtom 150 kg. Získanú sumu (60,- €) použijeme na zakúpenie didaktických pomôcok pre deti MŠ. Za snahu sme odmenili všetky deti, ktoré sa do zberu zapojili. Získali aj medailu ochrancu prírody .Pripomenuli sme im, že takto pomáhajú aj oni chrániť naše lesy, prírodu a celú našu zemeguľu.

            Fotogaléria

          • Beseda o ochrane prírody

          • (10.10.2023) V našej škole sme jeden októbrový deň privítali pána Petra Kováča s jeho dcérou Uršulkou. Prijali naše pozvanie a prišli deťom porozprávať o téme ochrany prírody. Oni sami sa ochrane prírody venujú už dlho. Z ich rozprávania sme sa dozvedeli o náplni ich práce. O tom, ako chodia do prírody, pozorujú živočíchy, ako pomáhajú nájdeným zvieratám, aby prežili. Takisto sme sa dozvedeli, ako sa my máme správať v prírode, aby sme neohrozili nielen zieratá ale aj seba. Deti videli mnoho vecí, ktoré pri práci potrebujú, či už to bola fotopasca, kresadlo na zakladanie ohňa, vysielačky, rôzne druhy nožíkov. Takisto mali so sebou odliatky stôp niektorých zvierat. Beseda bola veľmi zaujímavá, poučná a je možné, že ich k nám ešte zavoláme, lebo o ochrane prírody sa dá rozprávať oveľa dlhšie ako jednu vyučovaciu hodinu.

            Fotogaléria

          • Poďakovanie - výmena okna

          • V bežnom živote, aj v chode školy, sa občas stanú veci, ktoré neovplyvníme. Aj u nás sa stalo. Na prechodovej chodbe nám praskla výplň plastového okna. Nepríjemná situácia. Možno nejaký odletený kamienok, možno vták, ktorý do okna narazil.

            Našťastie sa medzi Vami, rodičmi, našiel niekto, kto pomohol. Oslovili sme pána Kočnera, ktorý prišiel, pozrel, zhodnotil situáciu a problém behom niekoľkých dní vyriešil. A navyše, urobil to nezištne, sponzorsky.

            Ďakujeme veľmi pekne.

            Fotogaléria