• Baltie 2023 - školské kolo

          • (28.3.2023) V týchto dňoch v našej škole prebieha školské kolo postupovej súťaže v programovaní Baltie 2023. Deti v programovacom jazyku Baltík 3 majú za úlohu vytvoriť program, pomocou ktorého sa na obrazovke objaví konkrétne zadanie. Na to majú určený časový limit. V prípade školského kola je to 90 minút. Za ten čas by mali vypracovať čo najviac z určených zadaní (v školskom kole je to 7 zadaní). V našej škole sa tomuto programovaciemu jazyku venujeme už dlho. Naši žiaci sa pravidelne zúčastňujú tejto súťaže a postupujú v nej až do medzinárodného finále. 

            V tomto školskom roku súťažíme nie v dvoch, ale až v troch kategóriách. Okrem kategórie A (žiaci 1. - 3. ročníka) a kategórie B (u nás žiaci 4. ročníka, inak žiaci 4. - 6. ročníka) máme teraz zastúpenú aj kategóriu C (žiaci 7. - 9. ročníka). Dvaja naši bývalí žiaci, deviataci, sa rozhodli, že sa Baltíkovi chcú venovať aj naďalej a tak nás oslovili. No a súťažné pravidlá hovoria, že žiaci, ktorí navštevujú iné školy a tomuto programu sa v nich nevenujú, môžu súťažiť za pôvodnú školu. A tak sme ich zobrali k sebe a máme zastúpenú aj kategóriu C.

            Druháci, tretiaci a štvrtáci majú školské kolo už za sebou. Čakajú nás ešte naši šikovní prváci, ktorí sa už takisto zahryzli to tajov programovania. Uvidíme, ako im to pôjde v školskom kole a budeme sa tešiť na tých, ktorí postúpia do krajského kola.

            Fotogaléria

          • Matematický klokan

          • (27.3.2023) V pondelok na celom Slovensku riešili žiaci základných škôl a študenti stredných škôl úlohy najväčšej matematickej súťaže Matematický klokan. Táto súťaž sa realizuje na Slovensku už 25. rok. Naši žiaci neboli výnimkou. V našej škole riešilo úlohy tejto súťaže 21 žiakov od prvákov až po štvrtákov. Počas dňa trápili s úlohami a hľadali správne riešenia. Ako sa im to podarilo, to sa dozvieme trošku neskôr, keď nám organizátori doručia výsledky.

            Fotogaléria

          • Návšteva predškolákov v základnej škole

          • (23.3.2023) Vo štvrtok 23.3.2023 zavítali predškoláci z našej materskej školy so svojimi učiteľkami do prvej triedy základnej školy. Deti sa oboznámili s priestormi prvej triedy a s pani učiteľkou. Vyskúšali si ako sa sedí v školskej lavici  a s pomocou svojich kamarátov poskladali zvieratko. Poprezerali si školské pracovné zošity a knihy. Od prvákov dostali malý darček a keksík. Škôlkari sa už tešia na ďalšie spoločné podujatie, ktoré sa uskutoční počas jarných mesiacov a tešia sa na zápis do ZŠ.

            Fotogaléria

          • Ešte návrat k SuperFlorbalu - toto sa veľmi dobre číta

          • Venovať sa deťom má vždy svoj význam. Svedčí o tom aj príspevok na sociálnej sieti, ktorý zverejnili zo ZŠ Nitrianske Rudno. Tí boli u nás v škole na súťaži SuperFlorbal - florbalové zručnosti. Práve takéto komentáre sú pohladenie na duši a veľmi pekná odmena za vykonanú prácu. A ceníme si to o to viac, pretože ide o školu, ktorá v športových súťažiach (ale nielen v tých) dosahuje vynikajúce úspechy v rámci celoslovenských súťaží. Ďakujeme.

          • Telesná výchova inak - 2. diel

          • (23.3.2023) Dnes k nám opäť zavítal pán Marek Herda, aby sme pokračovali v programe Moduly. Dnes si pre deti pripravil cvičenia na rozvoj koordinačných zručností. Overili si svoju fyzickú kondíciu pri fúrikovaní alebo prenášaní jeden druhého na chrbte. Koordinačné zručnosti si overovali napríklad pri pohybe po štyroch (florbalisti si spomenuli na zvieratká, ktoré museli počas súťaže deň predtým robiť). Trošku sa potrápili so skokmi znožmo, ale napokon ich všetci zvládli. Skrátka zaujímavá dvojhodinovka, ktorá odhalila, kto na tom ako je.

            Fotogaléria

          • SuperFlorbal 2023 - veľkonočné kolo pre 1. a 2. ročník - zručnosti

          • (22.3.2023) Po úspešnej organizácii Vianočného kola florbalových zručností žiakov 1. a 2. ročníkov sme sa podujali usporiadať aj to Veľkonočné. Do našej školy opäť zavítali žiaci zo ZŠ s MŠ Valaská Belá a zo ZŠ Nitrianske Rudno. Nechýbali samozrejme naši žiaci z Čerenian. Úroveň súťaže stúpla, bolo vidieť, že žiaci poctivo trénovali. Všetci sa snažili, všetci si zaslúžia obrovskú pochvalu. Každý žiak predviedol to najlepšie, čo v ňom bolo. Zároveň všetko prebehlo v duchu Fair-Play.

            Ale keďže išlo o súťaž, musel niekto vyhrať. V súťaži štafiet družstiev si najlepšie počínali žiaci z Nitrianskeho Rudna, za nimi nasledovali žiaci z Valaskej Belej a potom bolli naši žiaci. Rozdiely neboli veľké, o poradí rozhodovali maličkosti.

            V súťaži jednotlivcov nás potešili Marko Havala, ktorý medzi chlapcami obsadil krásne 3. miesto. No a súťaž dievčat vyhrala naša žiačka, Alexandra Šoltésová, ktorá skvele zvládla svoju súťažnú jazdu.

            Ešte raz, pochvalu si zaslúžia všetci, lebo sa súťaže zúčastnili a urobili niečo pre svoje zdravie, ale aj pre osobnostný rozvoj.

            Fotogaléria

          • Exkurzia do planetária

          • (21.3.2023) Počas týždennej témy Vesmír, hviezdy, planéty sme využili zážitkové učenie detí na 100%. Urobili sme tak exkurziou do Planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom v utorok 21.3.2023. Planetáriom nás previedol milý pán, ktorý deti zoznámil s prostredím. Zaviedol nás do kinosály, kde sa pohodlne usadili. Pomocou rozprávky sa preniesli na chvíľu do vesmíru, kde pozorovali hviezdy, planéty a súhvezdia. Videli aj Mliečnu dráhu. V ďalšej  miestnosti videli na modeloch ako a otáča Zem, ako sa pohybuje Mesiac či planéty okolo Slnka.  V rozhovore so zamestnancom planetária nadobudli nové poznatky a utvrdili si už tie získané. Deti si užili aj dlhšiu cestu autobusom a tešili sa na chutný obed v MŠ.

            Fotogaléria

          • Návšteva knižnice

          • (21.3.2023) Marec je už dlhodobo mesiacom knihy. Naši žiaci sa celý mesiac venovali čítaniu a rôznym aktivitám zameraným na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Akýmsi vyvrcholením bola návšteva knižnice. Žiaci navštívili knižnice v Novákoch a v Oslanoch. Počas návštevy sa dozvedeli rôzne informácie o tom, ako to v takej knižnici funguje. Niektorí sa možno práve v tom momente rozhodli, že sa do knižnice zapíšu a budú si pravidelne knihy požičiavať a čítať. Zistili, že knižnica nie je len pre deti, ale aj pre dospelých, že tam svoje veci nájdu aj študenti. Takisto sa dozvedeli, že v takej knižnici musí vládnuť poriadok, aby každý čitateľ vedel nájsť tú správnu knihu podľa nejakého pravidla. 

            Veríme, že knižnice našich žiakov zaujali a budú sa tam radi vracať.

            Fotogaléria

          • McDonald´s Cup

          • (17.3.2023) V piatok 17.3. sa žiaci našej školy zúčastnili oblastného predkola súťaže, ktorá nesie názov McDonald´s Cup. Ide o futbalový turnaj zmiešaných družstiev. Hrajú tu teda chlapci aj dievčatá. V pravidlách stojí, že v jednej chvíli musia byť v družstve na hracej ploche aj chlapci, aj dievčatá. Naši žiaci s zmerali sily s rovesníkmi z Bystričian a Oslian. Naše družstvo v zložení V. Víteková, M. Havala, J. Mešina, N. Rumanová, N. Bartošová, L. Prokschová, P. Brida, F. Mikula, J. Kajaba a T. Dolinay odohrali dva zápasy. Oba síce prehrali, ale prehrali ich so cťou, oba v pomere 3 : 5. Naši žiaci skvele reprezentovali školu. Veľmi pekný moment nastal, keď nás prišli povzbudiť aj naši bývalí žiaci, ktorí samozrejme držali palce Čereňanom. Ďakujeme nášmu futbalovému oddielu ŠK Čereňany za požičanie dresov. Vo fotogalérii sme zaznamenali na video aj jeden náš gól.

            Fotogaléria

          • Telesná výchova trochu inak

          • (14.3.2023) Naši žiaci, ale aj pani učiteľky zažili trošku netradičnú telesnú výchovu. Ministerstvo školstva spustilo projekt "Moduly", v rámci ktorého prichádzajú do škôl rôzni tréneri z rôznych športových odvetví. Nás navštívil pán Marek Herda zo sekcie úpolových športov. Nebojte sa, hoci je to tréner bojových športov, do ktorých radíme zápasenie, judo, karate alebo najnovšie aj MMA športy, deti sa v škole nebili. Na prvej takejto "lekcii" sa učili robiť kotúle, správne držať telo a pomocou zábavných cvičení poznávali svoje vlastné telo, jeho možnosti. Deťom sa táto dvojhodinovka nesmierne páčila a tešia sa na jej pokračovanie.

            Fotogaléria

          • Vyhodnotenie Hviezdoslavovho Kubína + okresné kolo

          • (14.3.2023) Po jarných prázdninách sme vyhodnotili školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Výsledky sme spomínali už pred prázdninami, tak sa aspoň prostredníctvom fotografií vrátime k úspešným žiakom. V okresnom kole nás reprezentoval Filip Mikula, ktorý so cťou obstál vo veľkej konkurencii. Veď v okresnom kole v próze bolo až 29 účastníkov. V galérii je aj niekoľko fotorgafií z okresného kola, ktoré sa konalo v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v knižnici

          • (8.3.2023) Marec - mesiac knihy sme si pripomenuli nielen v téme počas týždňa „Kniha - náš kamarát“. V stredu 8.3.2023 sme navštívili mestskú knižnicu v Novákoch. Pani knihovníčka zoznámila deti s priestormi knižnice a vysvetlila im niektoré dôležité pojmy. Prečítala im prózu, predniesla poéziu a zahrala aj krátke divadielko. Pochválila ich za pozornosť, vedomosti a umožnila prezrieť knihy, ktoré deti zaujali. Deti sa späť do MŠ vracali s peknými zážitkami a sľubom, že sa do knižnice opäť o rok  vrátime.

            Fotogaléria

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • (23.2.2023) Desať žiakov v 1. kategórii (žiaci 2. - 4. ročníka) a štyria prváci v nesúťažnej kategórii. To boli tí, ktorí z triednych kôl postúpili do školského kola súťaže v prednese poézie a prózy "Hviezdoslavov Kubín". V tomto školskom roku sa píše už jej 69. ročník. Deti sa poctivo pripravovali na toto školské kolo, aby predviedli čo najlepšie výkony.

            V prednese poézie bolo poradie nasledovné:

            1. miesto: R. Zima

            2. miesto: S. Kučerová

            3. miesto: T. Švorcová a N. Rumanová

            V prednese prózy boli určené len dve miesta:

            1. miesto: F. Mikula

            2. miesto: V. Víteková

            V nesúťažnej kategórii žiakov 1. ročníka boli takisto udelené dve miesta:

            1. miesto: A. Šoltésová

            2. miesto: E. Assemacher

            Všetkým blahoželáme a ocenení budú hneď po jarných prázdninách.

            Fotogaléria

          • Deň otvorených dverí pre predškolákov

          • (21.2.2023) Dňa 21.2.2023 sme zorganizovali pre budúcich prvákov a ich rodičov Deň otvorených dverí. Tí, ktorí prišli na tento deň otvorených dverí, sa mohli zoznámiť s prostredím školy (niektorí rodičia tu boli po dlhšom čase a spomínali na to, ako škola vyzerala predtým). Videli technické vybavenie a materiály, s ktorými pracujeme počas vyučovania, ale aj v mimovyučovacích aktivitách. Prezreli si všetky triedy, ktoré sa podľa niektorých zmenili na nepoznanie. Oboznámili sme rodičov, do akých rôznych súťaží deti zapájame (a nie je ich málo), videli aj diplomy našich úspešných žiakov.

            Deti si potom v triede a aj na chodbe vyskúšali rôzne aktivity, ktoré si pre ne pripravili pani učiteľky. Veríme, že tí, ktorí na túto akciu prišli, odišli s dobrým pocitom a s tým, že sa dozvedeli množstvo zaujímavých vecí o našej škole.

            Fotogaléria