• Našim dôchodcom sme spravili predčasné Vianoce

          • (7.12.2023) Naša škola sa aj tento rok zapojila do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Deti a rodičia nám do školy priniesli množstvo vecí, ktoré sme mohli poslať dôchodcom a spríjemniť im tak blížiace sa Vianočné sviatky. Časť darčekov sme teda poslali oficiálne cez projekt.

            No a keďže ostalo dosť vecí, v spolupráci s obecným úradom sme obdarovali aj niekoľko našich občanov. Zo školy sa vybrala pani učiteľka s dievčatami a vybraným dôchodcom priniesli balíček. Mnohí boli veľmi prekvapení, lebo niečo také vôbec nečakali. S dievčatami čo-to pospomínali, aj si zaspievali vianočné koledy. V tvárach mnohých sa objavil vďačný úsmev a v niektorých prípadoch aj slzička v oku. Sme veľmi radi, že sme niekoľko ľudí potešili.

            Fotogaléria

          • Ypsilon - Slovina je hrou

          • (7.12.2023) Náročný Mikulášsky týždeň pokračoval súťažou. Prihlásení žiaci od 1. po 4. ročník (bolo ich 17) riešili úlohy zaujímavej súťaže zameranej na slovenský jazyk. Táto súťaž je ukážkou toho, že slovenčina môže byť celkom zábavná. Úlohy zvládli všetci. Teraz už len budeme čakať na výsledky a na prípadné odmeny.

            Fotogaléria

          • Vianoce na zámku

          • (6.12.2023) V stredu, 6.12. sa naši žiaci vybrali do Bojníc, aby navštívili Bojnický zámok. Keďže sa blížia Vianoce, tak aj v Bojnickom zámku otvorili prehliadkové trasy práve s tematikou Vianoc. Deti si užili krásne vyzdobené miestnosti zámku. Dozvedeli sa čosi o tom, ako trávili kedysi ľudia tieto sviatky. Spoznali tak Bojnický zámok trochu inak, nie len, ako vyzerá počas letnej turistickej sezóny. Veríme, že tí, čo v ňom boli prvýkrát, neboli v ňom naposledy.

            Fotogaléria

          • Výtvarná súťaž Vianočná pohľadnica

          • (5.12.2023) Potešujúcu správu sme dostali zo severu Slovenska. Oravské kultúrne stredisko organizovalo tento rok už 20. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže VIANOČNÁ POHĽADNICA. Do tejto súťaže sa pravidelne zapájame a dosiahli sme v nej niekoľko krásnych úspechov. A teší nás, že to môžeme napísať aj teraz. V rámci základných a materských škôl sa do súťaže zapojilo 298 škôl zo Slovenska a Poľska. Ocenené práce odborná porota rozdelila do zlatého, strieborného a bronzového pásma.

            No a v zlatom pásme bude ocenená aj práca Emky Kočnerovej a v striebornom pásme bude ocenená práca Sašky Šoltésovej. Obom srdečne blahoželáme a veríme, že aj ďalší žiaci pridajú podobné úspechy. Ďalšie súťaže nás už čakajú.

             

          • Mikuláš v základnej škole

          • (5.12.2023) Mikuláš nezabúda na žiadne dieťa. Inak tomu nebolo ani v našej základnej škole. Medzi deti prišiel Mikuláš. Tento rok bol však bez čerta. Mikuláš nám vysvetlil, že čert by bol v škole zbytočný, lebo tu nieto zlých detí. No a naši žiaci to aj dokázali. Mikulášovi krásne zaspievali a za to si zaslúžili aj odmenu od Mikuláša. Každý žiak teda dostal balíček, z ktorého sa tešili a niektorí si ich hneď aj "otestovali".

            Fotogaléria

          • Mikuláš v materskej škole

          • (5.12.2023) Už po 18-krát nám v materskej škole chodí ten istý Mikuláš. Je to pán Marián Filo, ktorý každoročne zakúpi deťom balíčky a prezlečený za Mikuláša poteší naše deti v MŠ. Deti sa naňho každoročne tešia a pripravujú si pre neho básničky a pesničky. Ani tento rok nás  neobišiel a dopoludní zavítal k nám do materskej školy. V očiach detí sme videli veľkú radosť a v niektorých aj trochu strach, či si so sebou nedoniesol aj čerta. Ale  nemuseli sa báť, ten bol veľmi ďaleko, lebo u nás detičky poslúchajú. Deti dokonca dostali až dva balíčky. Jeden od pána M. Fila a druhý od rodičov. Ďakujeme p. M. Filovi a  všetkým rodičom, ktorí prispeli sladkosťami do balíčkov a tak potešili srdiečka všetkých našich detí v MŠ. Do MŠ sme dostali ešte jeden darček na Mikuláša. A bol to krásny svietiaci snehuliak, ktorého sme dostali od pána starostu našej obce. Deti sa snehuliakovi veľmi tešili a veľmi pekne ďakujú p. starostovi za to, že na  nich nikdy nezabúda. Ďakujeme!

            Fotogaléria

          • SuperFlorbal - florbalové zručnosti pre žiakov 1. a 2. ročníka

          • (4.12.2023) O deň skôr ako bolo plánované, ale po dohode s prihlásenými školami sme opäť usporiadali florbalovú súťaž pre našich najmenších žiakov - SuperFlorbal - florbalové zručnosti - Vianočné kolo. Zúčastnilo sa jej šesť družstiev zo štyroch škôl (ZŠ Oslany, ZŠ Nitrianske Rudno, ZŠ s MŠ Valaská Belá a naši žiaci). Po úvodných pokynoch sme začali štafetami družstiev. Všetci sa snažili ako najlepšie vedeli, výkony detí boli úžasné. 

            Poradie v štafetách družstiev bolo nasledovné: 1. miesto - ZŠ s MŠ Čereňany (druháci)2. miesto - ZŠ s MŠ Valaská Belá3. miesto - ZŠ Nitrianske Rudno; 4. miesto - ZŠ s MŠ Čereňany (prváci), 5. miesto - ZŠ Oslany 26. miesto - ZŠ Oslany 1.

            Potom nasledovala súťaž jednotlivcov. Opäť skvelé výkony, veľká snaha každého jedného športovca. Tu sme vyhodnotili najlepších chlapcov a najlepšie dievčatá. V niektorých prípadoch o výsledku rozhodovali desatinky sekundy.

            Chlapci: 1. miesto - M. Plevák (ZŠ Nitrianske Rudno) 0:45:6; 2. miesto - M. Šútor (ZŠ s MŠ Čereňany) 0:45:9; 3. miesto - M. Pugzík (ZŠ s MŠ Val. Belá) 0:49:0

            Dievčatá: 1. miesto - A. Šoltésová (ZŠ s MŠ Čereňany) 0:37:1; 2. miesto - E. Švecová (ZŠ s MŠ Čereňany) 0:44:6; 3. miesto - N. Mihálová (ZŠ s MŠ Val. Belá) a K. Košianová (ZŠ s MŠ Čereňany) obe zhodný čas 0:48:5.

            Pochvalu si ale zaslúžia všetci. Veríme, že účastníkom sa súťaž páčila a že si ju zopakujeme aj vo Veľkonočnom kole.

            Fotogaléria

             

          • Hry so snehom

          • (1.12.2023) Ktoré dieťa by nemalo radosť z čerstvo napadnutého snehu? Aj naše deti sa už veľmi tešili, kedy sa potešia so snehom na školskom dvore. Neodradilo ich ani chladné počasie. Poriadne sa v snehu vyšantili a okrem toho si aj postavili snehuliačikov. Neboli síce veľkí, lebo snehu nebolo veľa, ale na našich snehuliakov nám to stačilo. Deti sa veľmi tešili z krásneho zimného počasia a do materskej školy sa vracali mrazom vyštípanými líčkami, plný krásnych zážitkov.

            Fotogaléria

          • Vianočné tvorivé dielne

          • (1.12.2023) Rok sa s rokom stretol, nastal opäť vianočný čas a my sme opäť zorganizovali Vianočné tvorivé dielne. V priestoroch základnej školy sme sa stretli, aby sme  strávili príjemné chvíle pri tvorbe rôznych vecí, ktoré sa viažu k Vianočným sviatkom. Na jednotlivých stanovištiach si všetci prítomní, ale najmä deti, mohli spraviť vianočné oblátky, ozdobiť medovníky, vytvoriť rôzne vianočné ozdoby alebo dekorácie alebo spraviť obrázok v programe BaltieWeb, samozrejme, s Vianočnou tematikou. Veľmi nás potešila veľká účasť tých, ktorí boli na naše tvorivé dielničky zvedaví. Bolo Vás ozaj veľa, z čoho máme veľkú radosť.

            Poďakovanie patrí všetkým tým, ktorí prispeli k vydarenému priebehu celej akcie. Boli to pani učiteľky zo základnej školy (nielen tým, že mali svoje stanovištia, ale aj výzdobou školy), pani učiteľky z materskej školy (vianočné dekorácie), personál zo školskej jedálne (chutné medovníčky a ich zdobenie), pani školníčka (výroba oblátok), poďakovanie patrí aj pani Švorcovej, ktorá takisto svojím umením spestrila túto akciu. Už teraz sa tešíme na ďalšie akcie. Najbližšie sa vidíme na Vianočných trhoch, v centre obce.

            Fotogaléria

          • Všetkovedko

          • (28.11.2023) November je mesiac, kedy sa konáva súťaž VŠETKOVEDKO. Ide o súťaž, do ktorej sa žiaci prihlasujú a organizuje ju Talentída, n.o. Šestnásť žiakov od prvého až po štvrtý ročník riešilo úlohy rôznej náročnosti z rôznych oblastí a uchádzali sa o titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Hoci výsledky sa dozvieme až na konci decembra (mali by byť 21.12.), veríme, že tých najmúdrejších budeme mať v našej škole dosť.

            Fotogaléria

          • Viktor - výchovný koncert

          • (16.11.2023) V polovici novembra nás navštívil ujo Viktor. Po ôsmich rokoch, kedy u nás vystupoval so svojím programom naposledy, sa opäť predstavil deťom materskej školy a žiakom základnej školy, aby im zaspieval pesničky, ktoré nielen zabavia, ale aj čosi naučia. Deti sa veľmi potešili a od prvých tónov sa niektoré z nich hýbali v rytme. Prišli piesne, ktoré sme aj poznali, takže o spev, zábavu a dobrú náladu, bolo postarané. Veríme, že deťom sa koncert páčil, že si ho patrične aj užili. A budeme sa na uja Viktora zas niekedy nabudúce tešiť.

            Fotogaléria

          • IBobor 2023

          • (10.11.2023) Počas celého týždňa prebiehala na celom Slovensku informatická súťaž IBobor. V rámci všetkých kategórií riešilo na Slovensku úlohy takmer 130 000 žiakov a študentov. Naši žiaci súťažili v utorok (druháci a tretiaci v kategórii Drobci) a v piatok (štrvtáci v kategórii Bobríci). Mali 30 minút na vyriešenie rôznych úloh. No a našim žiakom sa celkom darilo. Titul "Úspešný riešiteľ" si vybojovali títo žiaci: L. Prokschová, F. Mikula, P. Brida, E. Kováčová, N. Bartošová, N. Rumanová, L. Kusá, V. Víteková, D. Sluková, L. Dikesová. Úspešným riešiteľom blahoželáme a diplomy spolu s nejakými drobnosťami odovzdáme v najbližšom čase. Vo fotogalérii je okrem fotografií detí zo súťaže aj obrázok, kde sú počty súťažiacich v rámci Slovenska v jednotlivých kategóriách.

            Fotogaléria

          • Sokoliar v MŠ

          • (8.11.2023) V stredu 8.11.2023 znova po roku zavítal medzi deti sokoliar. Pán Danko priviezol so sebou svojich operencov: sovy, kuvika, výra, sokola, orla i nadmerného jastraba. Zábavnou formou priblížil deťom výskyt, potravu i spôsob života jednotlivých vtákov. Do ukážok zapájal deti aj pani učiteľky.

            Fotogaléria

          • Výstava tekvičiek v materskej škole

          • (6.11.2023) Tak ako každý rok, tak aj tento sa konala výstava tekvičiek v našej materskej škole. Nakoľko boli prázdniny a sviatok, bolo málo času na vyhodnotenie najkrajších tekvíc. Preto sme sa  rozhodli  tento rok spraviť iba výstavu tekvičiek. Deti so svojimi rodičmi vyrobili doma originálnu tekvičku a doniesli ju k nám do MŠ.   Tekvičky  bolo nádherné. Do výstavy sa zapojilo 30 detí. Dnes sa s našimi tekvičkami deti odfotili a taktiež dostali sladkú odmenu.

            Fotogaléria

          • Deň materských škôl

          • (3.11.2023) V piatok 3.11.2023 sme si pripomenuli s deťmi v našej materskej škole Deň materských škôl na Slovensku. Do dvoch družstiev sme vybrali po tri deti ako zástupcov všetkých detí. V družstve Sovičiek to boli: Simonka M., Janko K., a Danko Ž. Do družstva včielok vybrali pani učiteľky: Adamka A., Moniku Š. a Barborku C. Tieto dve družstvá riešili vedomostné úlohy, zvládli manipulačné činnosti s obrázkami aj jednoduché tangramy. Rozdielom jediného smajlíka nakoniec zvíťazilo družstvo Včielok. Okrem pochvaly a potlesku si všetky súťažiace deti odniesli aj vecné ceny, ktoré do kvízu sponzorsky darovali rodičia Isabel Proskch, za čo im srdečne ďakujeme.

            Fotogaléria

          • Beseda s príslušníčkou HaZZ

          • (3.11.2023) Do školy k nám zavítala p. Gubová, ktorá pracuje v Hasičskom a záchrannom zbore. Nie, u nás nehorelo. Naše deti sa zúčastnili besedy o tom, čo všetko hasičský a záchranný zbor, alebo jednoduchšie hasiči, robia. A nebola to len beseda, kde jeden hovorí a ostatní počúvajú. Naši žiaci boli veľmi aktívni a o práci hasičov veľa vedeli. Takisto sa dozvedeli, čo všetko treba robiť, aby sme požiarom a iným nepríjemným udalostiam predchádzali. Beseda bola teda veľmi zaujímavá, poučná a aj prednášajúca naše deti pochválila za ich vedomosti a aktivitu.

            Fotogaléria

          • Šarkaniáda

          • (2.11.2023) Medzi typické znaky jesene neodmysliteľne patria padajúce farebné listy, gaštany, ale aj šarkany. Púšťanie šarkanov už roky uskutočňujeme v našej materskej škole. Šarkany chodíme púšťať na futbalové ihrisko, lebo tam stále fúka priaznivý vietor. Aj tento rok sme si počkali na priaznivý vietor a išli si púšťať šarkany. Vietor, ktorý v ten deň fúkal, prial našim farebným šarkanom a niektoré lietali naozaj vysoko. Okrem pekného dopoludnia deti čakala sladká odmena a medaila.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v detskom interiérovom ihrisku PAJKO

          • (26.10.2023) Dňa 26.10.2023 všetky deti z MŠ vyrazili autobusom na exkurziu do detského interiérového ihriska PAJKO v Prievidzi. Deti vyskúšali na ihrisku všetky atrakcie vrátane šmýkačiek, preliezačiek, šlapacích autíčok a ostatných hračiek. Deti sa dosýtosti  vyšantili. Po hodine a pol sme sa  príjemne unavení konečne vracali späť do materskej školy, kde na nás už čakal chutný obed.

            Fotogaléria

          • Hrabanie lístia v materskej škole

          • (24.10.2023) Jeseň je v plnej kráse a farebnosti. Listy na stromoch sa sfarbili do nádherných farieb a postupne začali opadávať zo stromov. Okrem toho, že deti zbierajú rôzne jesenné plody a prírodniny, vyskúšali si dnes i hrabanie lístia. Prostredníctvom tejto aktivity sme u detí vytvárali pozitívny vzťah k práci. Deti boli veľmi usilovné a pracovité. Bola to pre nich veľká zábava.

            Fotogaléria

          • Poľovnícke dni v kaštieli

          • (21.10.2023) Dňa 21.10.2023 sa naši predškoláci predviedli s kultúrnym programom v kaštieli Afrodita. Konali sa tam poľovnícke dni: Deň svätého Huberta. Naše deti sa na vystúpenie veľmi tešili i keď mali trochu trému vystúpiť pred tak veľkým obecenstvom. Za doprovodu pani zástupkyne Ľubici Vyskočovej a pani učiteľky Edity Bartovej nacvičili program, ktorý tematický ladil k poľovníkom. Piesňami, básničkami a malým darčekom obdarili všetkých prítomných a zaželali krásny deň poľovníkov. Veľké ďakujem patrí aj pánovi M. Filovi, vďaka ktorému sme sa mohli tohto podujatia zúčastniť a prezentovať tak našu MŠ na verejnosti.

            Fotogaléria