• Sokoliar

          • Dnes sme mali návštevu zo sveta vtáčej ríše. Krkavec, plamienka, kuvik, sokol, to boli naši hostia. Pán Danko, ktorý sa venuje ich chovu a výcviku, nám prišiel ukázať svojich zverencov a predviesť všetko, čo vedia, čo sa naučili. No a svoje umenie predviedli aj naši žiaci. Ukázali, že sa neboja, aktívne sa zapojili do ukážok, dokonca asistovali aj pri ich kŕmení. Ktovie, možno niektorý z našich žiakov takisto bude sokoliarom.

            Fotogaléria

          • Videohovor s deťmi a pedagógmi z Jarošova nad Nežárkou

          • Záložka do knihy spája školy je projekt, do ktorého sme aktívne zapojení už niekoľko rokov. Ako partnerskú školu máme podobnú školu tej našej. V Českej republike je obec Jarošov nad Nežárkou a práve v tejto obci máme partnerskú školu. Dnes sme sa rozhodli, keďže tento týždeň bol Medzinárodný deň európskych jazykov, že sa virtuálne spojíme a trošku sa porozprávame. Tak sme sa prostredníctvom výpočtovej techniky končne videli a počuli. Nebolo veľkým prekvapením, že deti si navzájom rozumeli, veď naše jazyky sú stále veľmi podobné. Napriek tomu sa deti navzájom skúšali nejaké "zaujímavé" slovíčka, ktoré inak znejú v našich jazykoch. Deti ale všetko hravo zvládli. Tešíme sa na ďalšie takéto stretnutia, ale aj na tie ozajstné.

            Fotogaléria

          • Výlet do Atlantis Centra v Leviciach

          • Fyzika na vlastnej koži - aj takto by sme mohli premenovať vzdelávacie centrum Atlantis v Leviciach. Už niekoľko rokov ho naši žiaci navštevujú, aby si na vlastnej koži vyskúšali rôzne fyzikálne zákony. Pohrali sa so zvukovými trubicami, s vetrom, odhalili tajomstvá zrkadiel, vyskúšali si, ako funguje páka, kladka, skladali ozubené kolesá. Najviac asi zaujali bubliny, ale deti si prišli na svoje na každom mieste.

            Fotogaléria

          • Svätá omša venovaná škole a žiakom

          • Náš pán farár počas slávnostného otvorenia školského roku pozval všetkých žiakov a rodičov na svätú omšu, ktorú sa rozhodol venovať škole, žiakom a celému školskému roku. V kostole počas omše požehnal všetkým - rodičom, žiakom, učiteľom, aby sme tento školský rok úspešne začali, ale aj dokončili. Deti si mohli priniesť školské tašky, ktoré im pán farár požehnal.

            Fotogaléria

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2022/2023

          • V pondelok 5. septembra sa otvorili brány škôl, vrátane tej našej. Pekné počasie privítalo žiakov a rodičov na školskom dvore. Prítomným sa prihovoril najprv riaditeľ školy. Svojou návštevou a krátkym príhovorom nás poctil aj pán farár, ktorý poprial všetkým úspešný školský rok. V závere sme privítali nových žiakov - prvákov. Tí zažívali veľký deň, keďže sa z nich už stali veľkí školáci. Po slávnostnom úvode sa prváci odobrali do svojej triedy, kde ich pani učiteľka oboznámila s prvými informáciami a povinnosťami. Takisto ich čakalo niekoľko darčekov. 

            Fotogaléria

          • Ešte návrat k minulému školskému roku - letné ŠKD

          • Vrátime sa ešte ku koncu školského roku. Počas prvých dvoch júlových týždňov bol v prevádzke školský klub detí. Prihlásení žiaci sa venovali rôznym aktivitám. Spolu s pani vychovávateľkou realizovali rôzne činnosti od umeleckého vyžitia, prechádzok po okolí až po návštevu cudzokrajných zvierat. Zaoberali sa svetom módy, jednoducho, venovali a rôznym veciam, ktoré ich bavili. Posúďte sami prostredníctvom fotogalérie.

            Fotogaléria

          • Otvorenie školského roka a úvodné pokyny

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou oznamuje žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční 5.9.2022 (pondelok) o 8,00 v areáli základnej školy

            Prihlášky do ŠKD a Vyhlásenia o bezpríznakovosti bude vydávať 30. a 31.8.2022 (utorok a streda) v dopoludňajších hodinách. 

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne pri ZŠ s MŠ v Čereňanoch oznamuje rodičom deti, že prihlášku a šek na stravovanie pre deti MŠ  bude vydávať po telefonickom dohovore s rodičmi.

            Pre žiakov ZŠ 5.9.2022, v čase od 8:30 do 12:00 hodiny.

            Stravovanie deti MŠ začne 5.9.2022 a žiakov ZŠ 6.9.2022.

          • Vyhodnotenie súťaže Čitateľský oriešok 8

          • Prednedávnom sme písali o veľkom úspechu nášho žiaka Marka Havalu v čitateľsko - výtvarnej súťaži Čitateľský oriešok 8. Prišiel čas a Marko dostal pozvanie na slávnostné vyhodnotenie do Zichyho paláca v Bratislave. Pozvanie sme radi prijali a tak sme cestovali do nášho hlavného mesta.

            Na veľmi príjemnom vyhodnotení, ktoré moderoval známy herec David Hartl spolu s hercom, ale najmä spevákom Martinom Madejom, si prebral okrem diplomu množstvo cien, darčekov.

            Po vyhodnotení sme sa ešte trošku polúlali po starej Bratislave a plní zážitkov sme sa vrátili domov.

            Fotogaléria

          • Slávnostné vyhodnotenie školského roku 2021/2022

          • Koniec školského roka je čas, kedy bilancujeme, oceňujeme. Po dlhšom čase sme sa stretli v kultúrnom dome, aby sme ocenili všetkých žiakov, ktorí dosiahli úspechy v rôznych súťažiach. Keďže úspešných žiakov sme mali v tomto školskom roku veľa, aj cien sme rozdali dosť. Počas slávnostnej akadémie sme premietali priebeh školského roka prostredníctvom prezentácie. Akadémiu nám spríjemnili aj žiaci, ktorí počas školského roka navštevovali súkromnú ZUŠ v hudobnom odbore, veľmi milými hudobnými vstupmi.

            Na záver sme sa rozlúčili s našimi štvrtákmi, ktorí sa od budúceho školského roka rozpŕchnu do nových škôl. Rozlúčil sa s nimi aj pán starosta, ktorý žiakom odovzdal darčeky. Poďakoval všetkým za úspešné zvládnutie tohto školského roka, ocenil aktivitu a snahu žiakov. Takisto bol milo prekvapený tým, čo všetko deti počas roka absolvovali.

            Na záver sme si popriali pokojné, v zdraví prežité leto.

            Fotogaléria

          • Výlet Sv. Anton - Štiavnické Bane

          • Koniec školského roka je okrem riadneho učenia aj v znamení výletov. My sme si pre tento školský rok vybrali okolie Banskej Štiavnice. Najprv sme navštívili kaštieľ vo Svätom Antone. Deti si prezreli expozície kaštieľa. Najprv tú historickú, oboznámili sa s panovníkmi, ktorí v kaštieli žili, so spôsobom ich života. Druhá časť prehliadky bola venovaná poľovníctvu. Deti videli trofeje ulovené panovníkmi, vypreparované zvieratá.

            Potom sme sa ale presunuli k živým zvieratám. Navštívili sme veľmi zaujímavú školu. Školu, kde žiaci majú predmet, ktorý sa nikde inde nevyučuje - sokoliarstvo. Žiaci so svojimi pedagógmi nám predviedli, čo všetko robia a dokážu so svojimi operenými zverencami. Porozprávali nám a následne predviedli, aký majú spolu vzájomný vzťah. Prezreli sme si aj areál, v ktorom sa o zvieratá starajú. Súčasťou predstavenia boli aj samotní žiaci, čo uvidíte vo videách, ktoré sú vo fotogalérii.

            Fotogaléria

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje stravníkom, že odhlásenie zo stravy v období

            od 27.6.2022 - do 30.6. 2022 je možné najneskôr do 24.6. 2022 do 12:00 hod.

            (Pre objednávku mäsa, musíme vedieť presne na koľko stravníkov máme plánovať variť)

            Za pochopenie ďakujem.

            Vedúca ŠJ

            Steinemannová Janka

          • BALTIE 2022 - finálové kolo

          • 10.6.2022 sa v Pustých Úľanoch uskutočnilo finálové kolo medzinárodnej súťaže v programovaní BALTIE 2022. Našu školu reprezentovalo šesť žiakov - K. Pročková, J. Kajaba, F. Mikula a R. Zima v kategórii A a P. Gogora a A. Hanus v kategórii B.

            V tomto školskom roku sa súťaže zúčastnilo celkovo 7795 žiakov z troch štátov. Naše deti nesklamali a svoje umiestnenia z krajského kola si nielen obhájili, ale aj vylepšili. Najlepšie sa darilo K. Pročkovej, ktorá vo svojej kategórii obsadila skvelé 15. miesto, viac teší, že je druhá najlepšia zo Slovenska. Takisto na výbornom, na celkovom 19, mieste skončil J. Kajaba.  Pochvalu si však zaslúžia aj ostatní žiaci, spravili maximum preto, aby boli úspešní.

            Za to, že do Pustých Úľan sme mohlli cestovať v takom počte, patrí vďaka aj p. Mikulovi, ktorý časť výpravy bezpečne odviezol a aj doviezol domov.

            Fotogaléria

          • Superfloorball

          • Prvýkrát v histórii školy sa naši žiaci zapojili do súťaže, ktorú usporiadal Slovenský zväz floorballu. Okresné kolo zarganizovala ZŠ Nitrianske Rudno. Keďže súťaž bola rozdelená na dve časti, tak sme po dva dni cestovali do Nitrianskeho Rudna, aby sme si zmerali sily a zručnosti s rovesníkmi z iných škôl.

            V utorok, 7.6.2022 išli prváci a druháci. Päťčlenné družstvo v zložení N. Rumanová, M. Havala, J. Mešina, F. Mikula a P. Brida súťažili v súťaži zručnosti v štafetách. Spolu sa súťaže zúčastnilo 6 družstiev, no a naše deti v štafetách družstiev veľmi milo prekvapili, zvíťazili a obsadili skvelé 1. miesto. Navyše N. Rumanová bola druhá najlepšia spomedzi všetkých dievčat. V galérii sa objavia aj nejaké videá, kde môžete vidieť šikovnosť našich detí.

            Vo štvrtok potom vyrazili tretiaci a štvrtáci (D. Havalová, A. Brida, P. Gogora, T. Dolinay, A. Hanus, M. Košian), aby sa porovnali v menšej verzii floorballu, už podľa pravidiel. Naši žiaci sa nestratili, spomedzi siedmich družstiev získali piate miesto. Navyše P. Gogora bol vyhodnotený ako najlepší brankár turnaja. 

            Boli sme jediná škola, ktorá sa na tieto turnaje pripravovala mimo riadnej telocvične. O to viac teší aj status na sociálnych sieťach, ktorý pridávame v obrázku. Pán riaditeľ z Nitrianskeho Rudna tento fakt vyzdvihol, čo nás nesmierne teší a utvrdzuje v tom, že máme veľmi šikovné deti. Odmenou im boli nielen diplomy a flooraballové loptičky, ale aj uznanie súperov.

            Fotogaléria

          • Čitateľský oriešok 8 - po roku opäť skvelý úspech

          • 8. ročník celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže Čitateľský oriešok, ktorú organizuje odborné nakladateľstvo RAABE Slovensko spoločne s partnermi, pozná svojich víťazov. Odborná porota i verejnosť určili tento rok víťazov spomedzi vyše 25 000 kresieb! 

            Súťaž vznikla so zámerom rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Tak, ako každý rok, aj tentokrát mala dve časti – textovú a výtvarnú. Žiaci jednotlivých ročníkov si najprv prečítali dva príbehy z pracovných zošitov Tajomstvá sveta pre 1., 2., 3. a 4. ročník, ktoré vydáva RAABE. Na konci textov našli jednoduché aj zložitejšie otázky, ktorými sa museli prelúskať, t. j. správne odpovedať na otázky súvisiace s textom. Po vyplnení úloh žiaci pokračovali výtvarnou časťou súťaže, v ktorej mohli prejaviť svoju fantáziu a výtvarné zručnosti. Ich úlohou bolo prepojiť dva prečítané príbehy do jedného jediného obrázka – skrátka vymyslieť svoj vlastný príbeh v podobe kresby.

            Z celkového počtu vyše 25 000 prác, ktoré do súťaže zaslali žiaci, odborná porota vybrala spolu 1 332 kresieb. No a medzi prvákmi odbornú porotu najviac zaujala práca nášho žiaka Marka Havalu, ktorý tak, ako vlani Patrik Brida, tento rok obsadil fantastické 1. miesto. Srdečne gratulujeme!!!

          • Škola v prírode

          •  

            4. deň Objaviteľsko - ekologická expedícia

            Po nočnom daždi nás čakal pekný deň. Najskôr sme si dali "chodbovicu" a v rámci nej chodbovicový diktát. Potom sme zbalili batôžky a vybrali sa na expedíciu. Odvážnejší si vyšľapali lesný chodník a čakal ich nádherný výhľad. Cestou späť naši štvrtáci vyzbierali odpad popri ceste.

            Každý deň deti píšu poštu, ktorá sa po večeri číta. Máme rozpísaný harmonogram.a nechýba ani bodovanie izieb.

            Po fantastickom obede - parené buchty mali deti pripravenú ďalšiu expedíciu. Tentokrát to bolo pátranie po indiánskych stopách - streľba z luku, lovenie rýb, beh cez prekážky… Za vsetko získavajú body, ktoré neskôr využijú v dražbe. Tým si deti precvičia krásnou formou finančnú gramotnosť.

            Fotogaléria

            3. deň

            Na tretí deň, sviatok všetkých detí, sme navštívili Zveropark v Žarnovici, kde sme videli množstvo zaujímavých zvieratiek, niektoré sme mohli aj pohladiť. Boli sme na rôznych atrakciách, najlepšie bolo spúšťanie na nafukovacích kolesách.

            Ako darček k MDD dostali deti medovníkové sovičky - darček pre všetky deti od pani Gogorovej.

            Popoludní mali s animátorkami výlet na Egyptské pyramídy plnením rôznych úloh. Výborná bola súťaž v napĺňaní vedier vodou a skončilo to parádnou sprchovačkou. Večer nás čakala táborová opekačka. A ako bonus nás p.riaditeľka k MDD prekvapila chladenou nanukovou mlsnotou.

            Fotogaléria

            2. deň

            Dopoludnia sme si urobili zaujímavú túru ku Starohutianskemu vodopádu. Cestou sme sa ”napásli” na lúčnych bylinkách a preskúmali užovku stromovú. Po vynikajúcom obede (varia fakt super) sme mali olympiádu - rôzne disciplíny - plank, skoky, drepy… Pred večerou hra Bingo. Neskôr behacia hra Ovocničkovia a vedomostná hra Milionár. Medzi týmito hrami kooooopec zábavy a objavovania (často aj samých seba).

            Fotogaléria

             

            1. deň

            Tak, ako sme sľúbili, budeme prinášať denné reporty z pobytu žiakov v škole v prírode spolu s obrazovým materiálom, ktorý budeme priebežne dopĺňať. Preto sa môže stať, že fotografie do albumov budeme pridávať viackrát za deň.

            Deti do areálu školy v prírode prišli v poriadku. Prvé chvíle boli v znamení ubytovania sa, vybaľovania vecí a poznávania prostredia, okolia.

            Fotogaléria

          • Škola v prírode trochu inak - pre tých, čo zostali doma

          • Piatok

            Piatok - posledný deň „Školy v prírode“ v našej škole sa niesol v znamení rozprávok.

            Deti, ktoré v škole ostali, si najskôr so včielkou Majkou na pracovnom liste zopakovali, ako to vyzerá vo včeľom úli, potom si so psíkom a mačičkou pochutnávali na torte, ktorá im pekne do rána stuhla z predchádzajúceho dňa a nakoniec sa zmenili na hľadačov – pátračov, pretože... ráno našli v triede pohodenú fľašu so zaujímavou mapou – mapou pokladu. Aby sa však k nemu dostali, museli splniť niekoľko úloh, ktoré mala pre ne pripravené baba-Jaga-ježibaba v začarovanom lesíku a vylúštiť odkaz v tajničke, ktorý im zanechali vtáčiky a obyvatelia lesa. Zopakovali si pri nich svoje pohybové zručnosti i vedomosti o rastlinách, živočíchoch, prírodninách a svetových stranách.

            Keďže všetky nástrahy a úlohy spoločnými silami hravo zvládli, na konci ich úsilia ich čakal poklad v podobe troch zázračných orieškov – každý z nich skrýval „tajomstvo“ – odmenu pre deti a zdá sa, že s ňou boli všetci spokojní. K nej si vyslúžili i diplom – maľovanku „hľadača pokladov.“

            Fotogaléria

             

            Streda - štvrtok

            1. jún – sviatok detí, sa v škole pre deti, ktoré v nej zostali, niesol v znamení mnohých darčekov a prekvapení formou celodenného výletu, ktorý pre ne pani učiteľky pripravili.

            Najskôr spolu navštívili Zubriu zvernicu v Topoľčiankach, kde sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o chove a starostlivosti zubrov od ich ošetrovateľov a potom si to zamierili k ďalším zvieratkám – ku koníkom, do blízkeho žrebčína. Ich ďalšie kroky viedli do Bojnej na vrch Valy. Hravo zdolali vŕšok pod nohami a spoznali a zoznámili sa so životom a bývaním našich predkov v dávnom období.

            Napokon zamierili na Ranč pod Babicou, kde si užili veľa smiechu a zábavy na rôznych atrakciách, ktoré tam boli pre deti pripravené – po výbornom obedíku sa pustili do obhliadky ranča, rýchlo sa skamarátili so zvieratkami, vyskúšali kolotoče i šmýkačky, vyskúšali si svoje jazdecké umenie na autíčkach i koníkoch, stretli sa s rôznymi rozprávkovými postavičkami...

            Ďalšie prekvapenie ich čakalo po návrate z výletu – Nočné „harašenie“ v útrobách našej školy. Po slávnostnom prípitku (samozrejme s nealko šampanským) začala riadna „divočina“ – celou budovou sa ozývali tóny v rytme DISCO, chlapci sa skúšali zakukliť do paplónov, ale na motýle sa nepremenili, lebo im to dievčatá prekazili a začala vankúšová vojna. Napokon ale všetko dobre skončilo a o chvíľu už boli pripravené „lehátka“ na spánok.

            Macko Uško deťom zaspieval na „Dobrú noc!“ a o pár minút zavládlo všade ticho a pokoj. Zavreli sa očká a otvorili sa až ráno, ktoré ich privítalo rozprávočkou O psíkovi a mačičke (Ako si piekli tortu). Vtedy už všetkých čakali chutné raňajky – a veruže sa niektorí aj tri razy otočili pri švédskych stoloch. Potom si každý našiel svoj kútik, hračku, kamaráta. Spolu s pani učiteľkami si deti pripravili aj chutný dezert, ale do jogurtovej torty nehádzali myšky a kostičky, ako psík s mačičkou, ale zdravé ovocie a pochutiny. Po spoločnom obede, ktorý si pripravili tiež v škole, sa všetci rozlúčili a vrátili domov k maminám, k rodičom. Spokojní a s očakávaním, čo ich čaká na ďalší deň.

            Fotogaléria

             

            Utorok

            Aj našich „domácich“ čakala na druhý deň turistika do blízkeho okolia. Namierili si to rovno popod Fančovú, skríža poľnou cestou na Ľubianku.

            Najskôr si však nabalili z našej školskej záhradky zdravú zeleninku (neskôr si na nej pochutnávali) a už kráčali rezkým krokom najbližšími ulicami a poľnými cestičkami. Preskočili potôčik a ľahko zdolali nie malý briežok, ktorý sa črtal pred nimi. A za hodinku boli na mieste dohodnutého stretnutia. Po privítaní s majiteľom, ktorý im ukázal krásne miestečko na oddych a relaxáciu, si radi vyzuli tenisky a odfúkli si. A ten „najväčší“ chlap zatiaľ pripravil ohník – a išlo sa opekať. Veď sa bolo treba posilniť po takej ceste. Potom ich čakala jazda na poníkovi, zvieratká a kamarátky kozičky – len pozrite, ako im krásne pózovali. Urobili si vychádzku aj k blízkej kaplnke, cestou nazbierali ďalšie kvietky do herbáru, pozorovali rybičky v jazierku, trošku sa pohrali v tráve i na preliezkach a zdá sa, že im z toho všetkého riadne vytrávilo – až sa im oči krížili a všetci sa menili na rodinku „Úžasných.“ Nie však na dlho. Len čo prišla pani domu s chutnou polievočkou a voňavou pizzou, všetky očká sa rýchlo premiestnili späť na svoje miesta. A s plnými bruškami sa všetci nechali odviesť ujom šoférom z najbližšej zastávky späť do našej školy. Tam dokončili prácu so začatým bazovým sirupom a šupky-hupky domov k mamkám. Treba si aj oddýchnuť. Veď ich čaká ďalší deň plný zábavy a nových prekvapení – 1. jún MDD.

            Fotogaléria

             

            Pondelok

            Niektoré naše deti sa žiaľ z rôznych príčin nemohli zúčastniť klasickej školy v prírode so svojimi spolužiakmi. Nemusia byť však smutné, pretože pani učiteľky im pripravili týždeň plný rôznych aktivít a výletov do blízkej i vzdialenejšej prírody, kde budú môcť zažiť taktiež kopec krásnych chvíľ a prekvapení. A to hneď v prvý deň. 

            Len čo odprevadili a zamávali svojim kamarátom, vybrali sa na prechádzku našou obcou. Cestou natrhali rozvoniavajúce kvety bazy, z ktorých potom pripravili základ na výborný bazový sirup, natrhali rôzne rastlinky, o ktorých sa učili na hodine prírodovedy a ktoré sa stali základom pre ich Herbár, pozorovali život rastlín a živočíchov v blízkosti vodných tokov, precvičili svoje svaly pri príprave kvetinového kútika v našej školskej záhrade a potom sa vybrali do neďalekej obce Veľké Uherce, kde navštívili kaštieľ - historickú pamiatku, o ktorej sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii. Nahliadli na nádvorie i kaplnky kaštieľa, kde sa často organizujú i svadobné obrady, vyskúšali zvuky zvonov a potom sa poprechádzali krásnou veľkou záhradou patriacou ku kaštieľu, kde si mohli urobiť aj malý piknik -  občerstvenie, aby nabrali ďalšie sily, pretože ich čakala turistická vychádzka okolo vodnej nádrže, priehrady. Oboznámili sa s okolitým prostredím, našli krásne prírodniny a skamarátili sa s párikom divých kačiek. A samozrejme neobišli ani výbornú uhereckú zmrzlinu. Nakoniec sa v škole zahrali na malých bádateľov a pod mikroskopom veru videli všeličo.

            Fotogaléria

          • Výchovný koncert

          • V piatok, 27.5.2022 sme v spolupráci so súkromnou ZUŠ e-Škola v Prievidzi usporiadali výchovný koncert. Na ňom sa pod vedením pána učiteľa L. Plevku predstavili žiaci z elokovaného pracoviska v Bystričanoch a naši traja žiaci - J. Kajaba, V. Víteková a N. Rumanová. Všetky deti predviedli, čo sa počas roka naučili a svoje umenie ukázali ostatným žiakom. Zazneli deťom známe melódie na dvoch hudobných nástrojoch - na flaute a na keyboarde. Všetci účinkujúci boli za svoje výkony odmenení veľkým potleskom.

            Fotogaléria

          • Divadelné predstavenie

          • Po menšej odmlke nás opäť navštívili herci z Divadla Na Traky. Vždy, keď k nám prídu, prinesú niečo nové, zaujímavé. Tentokrát zahrali predstavenie o dvoch kominároch, ktorí putovali svetom, čistili komíny a zisťovali, či len kominári nosia šťastie. Spolu s deťmi stretávali rôzne povolania a prišli na to, že každé povolanie je dôležité a každé povolanie, keď sa robí poctivo a s láskou, prináša šťastie rovnako ako to kominárske remeslo. Deťom sa predstavenie páčilo a sami do deja zasahovali, s hercami spolupracovali.

            Fotogaléria

          • Svetový deň včiel

          • 20.5., na Bernarda, si pripomíname Svetový deň včiel. Z internetu sme sa dočítali, že sv. Bernard je jedným z patrónov (ochrancov) včiel a včelárov. Možno práve preto pripadol Svetový deň včiel na tento dátum. Včeličky sú symbolom usilovnosti. Vytrvalo, neúnavne lietajú, zbierajú peľ, lietajú do úľov, kde tieto poklady ukladajú. Včelári potom z toho vyrábajú rôzne výrobky (med, vosk, propolis).

            My sme si tento deň pripomenuli návštevou našej bývalej pani učiteľky J. Lackovičovej, ktorá sa včielkam a včeláreniu venuje už dlho. Po príchode k nej sa deti dozvedeli mnoho o živote a práci včiel, zoznámili sa s mnohými nástrojmi, ktoré včelár potrebuje. Videli aj niektoré produkty, ktoré máme vďaka včielkam. Nakoniec si deti pochutili na chlebíku s medom. V škole potom na nich čakali včielky. Nie však živé, ale také, ktoré si deti vyfarbili a mohli použiť ako dekoráciu.

            Fotogaléria