• Baltie 2021 - finálové kolo

          • Tak sa to podarilo. Napriek situácii, ktorá celý školský rok panovala, podarilo sa úspešne dokončiť súťaž v programovaní BALTIE 2021. Celkovo sa do nej zapojilo 5849 mladých programátorov z troch štátov (Česko, Poľsko, Slovensko) v piatich kategóriách. Nás, samozrejme, najviac zaujímali prvé dve kategórie. Školské kolo absolvovalo 23 žiakov našej školy. 22 z nich absolvovalo náročnejšie úlohy krajského kola. No a potom už nasledovalo najťažšie, finálové kolo. Keďže sa opäť robilo na viacerých súťažných miestach, tak sme jedno vytvorili u nás v škole, aby sa ho mohlo zúčastniť viac žiakov. Vytvorili sme teda podmienky pre 12 súťažiacich. No a komu sa darilo najviac?

            V kategórii A to boli K. Pročková, ktorá v celkovom poradí skončila na 24. mieste (spomedzi 70 finalistov a hneď za ňou na 25. mieste bol R. Zima. V rámci Slovenska skončili na 6., resp. na 7. mieste, čo je veľmi pekný výsledok. Gratulujeme.

            V kategórii B, ktorá je pre našich štvrtákov náročnejšia, keďže súperia s piatakmi a šiestakmi, sa najlepšie darilo T. Macekovej, ktorá v rámci Slovenska obsadila pekné 16. miesto a M. Zeleník, ktorý skončil hneď za ňou na 17. mieste v rámci Slovenska. 

            Uznanie a pochvalu si však zaslúžia všetci, pretože v náročných podmienkach (piatok, teplo, každého to lákalo ísť von) zaťali zuby a snažili sa zo seba vydať to najlepšie. Veríme, že aj keď sa neumiestnili na úplne popredných priečkach, bude ich to motivovať do ďalších súťaží.

            Kompletné výsledky žiakom oznámime v priebehu budúceho týždňa a odovzdáme im diplomy (a možno aj niečo navyše).

            Fotogaléria

          • Čitateľský oriešok 7 - vyhlásenie výsledkov

          • V utorok, 8.6.2021, sme sa dočkali vyhlásenia výsledkov Čitateľského orieška 7. Do finále postúpilo z našej školy veľa prác, tak sme dúfali, verili, že odborná porota vyberie niektoré naše práce. Už skôr som v príspevku písal, že sa na nás usmialo šťastie, a rovno to najväčšie. Teraz to už môžeme oficiálne potvrdiť, že Patrik Brida kategóriu žiakov 1. ročníka vyhral. Spoločne sme v škole toto vyhlásenie sledovali a spolu s Patrikom sme sa tešili z tohto úspechu. Pridávame odkaz na video z vyhodnotenia. Veľká chvíľa Patrika je v čase 2:45.

            Fotogaléria

          • Aktivita ŠKD - návšteva u Jurka Kajabu

          • V pondelok, 7. júna - poobede v rámci ŠKD, nás náš žiak Jurko pozval, s dovolením jeho rodičov, na návštevu jeho „zverinca“. Keďže vieme o ňom, že je vášnivý holubár a často nám rozpráva o holuboch, tak sme boli zvedaví. Videli sme nielen všeliake holuby, ale aj jeho chlpatého štvornohého parťáka. Ukázal nám liaheň kuriatok, kuriatka i špeciálne sliepky, videli sme aj zajačiky, ktoré sme si mohli aj pohladiť. Ďakujeme, páčilo sa nám a veľmi!

            Fotogaléria

          • Turistická vychádzka na Hrádok

          • Bola pekná slnečná sobota. Dvadsaťjeden osôb (z toho 11 žiakov súčasných a aj nejakí bývalí) sa vybralo na Hrádok v Kamenci pod Vtáčnikom, aby strávilo príjemné dopoludnie v lone krásnej prírody. Najmladší účastník nemal ani rok, ale v pohode v náručí svojej maminy to zvládol (zvládla, bola to slečna, má štyri mesiace). Po výstupe na Hrádok sa nám naskytli pekné výhľady na okolie Kamenca pod Vtáčnikom, Bystričian, ale aj širšieho okolia. Na záver nechýbalo občerstvenie. Veríme, že vychádzka splnila svoj účel a všetci účastníci si odnášajú len pekné zážitky. Poďakovanie patrí aj všetkým dospelákom, ktorí sa podujali absolvovať s deťmi toto dopoludnie.

            Fotogaléria

          • Naše batikované tričká

          • V predchádzajúcom príspevku sme písali, že batikované tričká potrebujú svoj čas. preto teraz zverejňujeme galériu fotografií, na ktorých sú deti s ich výtvormi. Keždé jedno tričko je originálne. Posúďte sami.

            Fotogaléria

          • Medzinárodný deň detí

          • 1. júna majú všetky deti svoj sviatok. Chceli sme ho spolu s nimi osláviť, tak sme im pripravili dopoludnie, ktoré, veríme, sa im páčilo. Hneď ráno si každý žiak vyrobil svoje vlastné batikované tričko. Keďže musíme počkať na konečný výsledok, fotografie tričiek zverejníme trošku neskôr. Potom nasledovala opekačka. Počasie bolo výborné, tak sme časť dopoludnia strávilli vonku. Navštívil nás pán starosta, ktorý doniesol deťom sladkosti, za ktoré veľmi pekne ďakujeme. Takisto nás poctil svojou návštevou a deti pozdravil aj pán farár. Pri ďakovaní ešte ostaneme. Ďakujeme aj rodine Bridových, Gogorových a Havalových, ktorí deťom zabezpečili sladkosti, džúsy a chutný domáci chlebík. Takisto ďakujeme Mikulovcom, ktorí venovali prvákom sladkosti a džúsy a aj Zimovcom, ktorí pre druhákov vyrobilli zaujímavý darček. Veríme, že deťom sa dopoludnie páčilo a budú mať naň pekné spomienky.

            Fotogaléria

          • Čitateľský oriešok 7 - skvelá správa

          • Dnes tesne pred odchodom z práce som dostal takýto mail:

            Pekný deň prajem pán riaditeľ,

            v mene odborného nakladateľstva RAABE Slovensko by som Vás touto cestou rada informovala o tom, že Váš žiak PATRIK BRIDA sa so svojou kresbou umiestnil v celoslovenskej súťaži Čitateľský oriešok 7 na 1. mieste v kategórii Ocenenie RAABE (1. ročník).

            Tu by malo nasledovať naše pozvanie na slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže, ktoré sme avizovali v Bratislave... Žiaľ udalosti v súvislosti so šírením koronavírusu nám, ani pri najlepšej vôli, nedovoľujú podujatie zorganizovať naživo.

            Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa preto uskutoční on-line, a to presne 8. júna 2021 so začiatkom o 10.00 hodine, kedy víťazov oznámime vo videu vysielanom na Facebooku RAABE SLOVENSKO.

            Ceny a diplomy pre víťazov, budeme posielať následne kuriérom.

            A ešte raz srdečne blahoželám k výhre.

            Veľmi sa tešíme z takýchto správ, prajem všetkým pokojný víkend.

          • Baltie 2021 - krajské kolo

          • V dňoch 18.5 a 19.5.2021 v našej škole prebehlo krajské kolo súťaže v programovaní BALTIE 2021. Jedno zo súťažných miest sme vytvorili u nás, aby sa ho mohlo  zúčastniť viac žiakov. 17 žiakov v kategórii A a 5 žiakov v kategórii B riešilo úlohy krajského kola. Oficiálne výsledky by sme sa mali dozvedieť 1.6., teda na MDD. Verím, že mnohí sa darčeku v podobe pekného umiestnenia potešia.

            Fotogaléria

          • Matematický klokan - prvé výsledky

          • O súťaži Matematický klokan sme už písali. V týchto dňoch sme dostali prvé výsledky od organizátorov. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 22 žiakov zo všetkých ročníkov. No a najlepšie sa darilo týmto žiakom: 

            Z prvého ročníka to bola N. RUMANOVÁ, z druhého ročníka to bola K. PROČKOVÁ, z tretieho ročníka to bola V. HALANOVÁ a zo štvrtého ročníka to bol D. ĎURIŠ. Srdečne blahoželáme. Oficiálne výsledky, diplomy a ceny očakávame v prvej polovici júna.

          • Baltie 2021 - školské kolo

          • Od 3.5. do 13.5.2021 sme v škole usporiadali školské kolo súťaže mladých programátorov BALTIE 2021. Po menších skupinkách žiaci programovali stanovené úlohy. Súťažné úlohy školského kola riešilo 24 žiakov - 18 z kategória A a 6 z kategórie B. Predbežne uvádzame výsledky na prvých troch miestach v oboch kategóriách:

             Kategória A:

            1. miesto - Karin PROČKOVÁ

            2. miesto - Rudolf ZIMA

            3. miesto - Filip MIKULA

            Kategória B:

            1. miesto - Terézia MACEKOVÁ

            2. miesto - Pavol RUMANA

            3. miesto - Denis BEHÁŇ

            Títo žiaci majú právo zúčastniť sa krajského kola. Budeme sa snažiť zapojiť aj ďalších, lebo všetci, ktorí sa súťaže zúčastnili, predviedli veľmi dobré výkony vzhľadom na to, že programovaniu sme sa mohli venovať len krátko.

            Fotogaléria

          • Zápis detí do materskej školy

          • Základná škola s materskou školou Čereňany

            PRIJÍMANIE DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            V ČEREŇANOCH

                           

            Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou

             v Čereňanoch, že v súlade s § 59 zákona č. 245/2008 Z. z.

            vyhlasuje 

                zápis do materskej školy na školský rok 2021 / 2022

            PODÁVANIE  ŽIADOSTI O PRIJATIE DIEŤAŤA  DO MATERSKEJ ŠKOLY  V ČEREŇANOCH  

            NA ŠKOLSKÝ ROK 2021/2022

            sa uskutoční v termíne


            v termíne od 4. mája  - do 21. mája 2021


            V prípade záujmu o materskú školu  si zákonný zástupca dieťaťa môže prevziať prihlášku elektronicky na stránke školy,

            https://zscerenany.edupage.org/

            Zákonný zástupca môže podať  žiadosť aj osobne v materskej škole, spoločne s dieťaťom, ktoré sa oboznámi s priestormi materskej školy.(po telefonickom kontakte:0910249149)

             

            Prihlášky  je potrebné odoslať späť do ZŠ s MŠ a to:


            elektronickou formou na adresu

            https://cerenanyzs.edupage.org/

            • alebo poštou na adresu : ZŠ s MŠ Čereňany, Školská 375/23  972 46 Čereňany
            • alebo osobne priniesť do MŠ


            POVINNÉ PRÍLOHY ŽIADOSTI

            1.Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Bez týchto náležitostí nie je možné rozhodnúť o prijatí dieťaťa.

            2. Pri prijímaní dieťaťa so špeciálnymi výchovno – vzdelávacími potrebami je potrebné priložiť k žiadosti okrem vyššie uvedených náležitostí

            • odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast
            • vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie obsahujúce informácie o špeciálnych výchovno – vzdelávacích potrebách dieťaťa
            • informovaný súhlas zákonného zástupcu

            Podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie

            V školskom roku 2021/2022

            Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné ( t. j. dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku                         do 31.augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole

            Deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania

            Deti, ktoré dovŕšili tri roky svojho veku

            Ďalšie podmienky prijímania určené zástupkyňou  po prerokovaní v pedagogickej rade, ktoré sa budú uplatňovať v prípade, ak počet evidovaných žiadostí na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2021/2022 bude vyšší ako voľná kapacita materskej školy :


            • deti zamestnaných zákonných zástupcov, ktoré k 1. septembru 2021 dovŕšili tri roky veku a ktoré nastúpia do materskej školy do 15. septembra 2021.
            • deti s trvalým pobytom v obci Čereňany
            • V prípade, že dieťa z dôvodu nedostatku voľnej kapacity v materskej škole nebude zaradené na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra 2021, bude zaradené                    do poradovníka, o čom bude zákonný zástupca dieťaťa informovaný. (nezáleží na poradí odoslania prihlášky)
            • deti mladšie ako tri roky môžu byť do materskej školy prijaté len vtedy, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne, hygienické a bezpečnostné podmienky
            • deti mladšie ako tri roky sa pri prijímaní nesmú uprednostniť pred staršími deťmi; ich prijímanie je podmienené uspokojením žiadostí zákonných zástupcov detí vo veku od troch do šiestich rokov
            •  pri nástupe do materskej školy musia byť deti odplienkované a musia spĺňať hygienické podmienky
            • do materskej školy nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky a to ani na adaptačný pobyt alebo diagnostický

            Ľubica Vyskočová, zástupkyňa ZŠ s MŠ Čereňany

             MS_prihlaska.pdf

          • Deň Zeme

          • Keď sa povie APRÍL- napadne nás príroda, jar, mesiac lesov, Deň Zeme, ekológia alebo enviromentalistika.

            Svetový deň Zeme oslavujeme 22. apríla už od roku 1970. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Vedci a ekológovia vtedy na snímkach z kozmu pozorovali poškodenie atmosféry. Každý rok si preto na konci apríla pripomíname, akí sme závislí od darov, ktoré nám poskytuje Zem a tiež, že tieto zdroje nie sú nevyčerpateľné.

            Práve Deň Zeme je tým dňom, počas ktorého veľmi silno vo verejnosti rezonuje téma odpadov. A práve odpady, predchádzanie ich vzniku a správne triedenie, to sú tie činnosti, ktorými každý z nás môže svojou troškou prispieť k ochrane životného prostredia.

            Preto sme sa aj my s deťmi v škole v tento deň na vyučovaní venovali téme ochrany našej Zeme a triedeniu odpadov viac ako inokedy. V prezentácii sme nakŕmili hladné koše, pozreli si krásne prírodné zákutia, prečítali zaujímavé príbehy o prírode a jej ochrane, riešili tajničky a rébusy, maľovali, kreslili a  premýšľali, ako našej Zemičke pomôcť...

            Keďže tento rok pripadol 22. apríl na sobotu, ktorá je ideálnym dňom na upratovanie a skrášľovanie prostredia okolo nás, niektoré deti so svojimi rodičmi pokračovali v ochrane nášho životného prostredia aj počas víkendu. Cestou do prírody si tentokrát zobrali aj vrece na odpadky a žiaľ tieto boli zaplnené o pár minút. Je smutné, ako „macošsky“ sa k niečomu, čo nám len dáva dokážeme správať. DOKEDY???

            Skúsme sa preto správať všetci tak, ako by bol pre nás každý deň Dňom Zeme!!!

            Fotogaléria

          • Výtvarná súťaž - lajkujte obrázky našich žiakov

          • Naši malí výtvarníci (Vaneska Maslonková, Karinka Pročková, Eliška Kováčová, Rudko Zima, Nelka Bartošová, Emmka Švecová) sa zapojili do ďalšej výtvarnej súťaže.  Jeden internetový portál vyhlásil súťaž na tému: „Môj domáci miláčik – Čím by mohol byť môj domáci miláčik?“ Všetky práve, vrátane tých našich sú zverejnené na facebookovom profile tohto portálu. Práce žiakov dávame aj sem do gelérie, aby ste vedeli, na ktoré treba dať "palec hore". Niektoré už majú milé komentáre od ľudí, tak veríme, že aj vám sa budú páčiť.

            https://www.facebook.com/media/set?vanity=ekrmivo.sk&set=a.296603255398299

          • Matematický klokan

          • V priebehu 20 - 23.4.2021 sa po celom Slovensku konala jedna z najväčších matematických súťaží - Matematický klokan. Z našej školy sa do tejto súťaže zapojilo 22 žiakov zo všetkých štyroch ročníkov. Na oficiálne výsledky si budú musieť deti počkať do 12. mája. Veríme, že budeme mať veľa úspešných riešiteľov..

            Fotogaléria

          • EASTER BALTIE - Veľká noc s Baltíkom

          • Po dlhšej pauze sa nám rozbiehajú aj Baltíkovské súťaže. Prvá z nich bola taká rýchla výzva - Veľká noc s Baltíkom. Nakoľko bolo na ňu veľmi málo času, zapojili sa do nej iba druháci. Vytvorili jednoduché programy s tematikou Veľkej noci. Ďalšou z podmienok je, že žiaci si museli svoje programy navzájom ohodnotiť. Z tohto hodnotenia vyšiel ako najlepší prokram Karinky Pročkovej, ktorá s ním postúpila do finálového kola. Na ďalších miestach boli Rudko Zima, Zuzka Mešinová a Miška Bellianska. Karinkina práca uspela aj fo finále a aj tam obsadila 1. miesto! Blahoželáme a prajeme všetkým veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Hviezdoslavov Kubín je recitačná súťaž, ktorá tento školský rok otvorila už 67. ročník. Po triednych kolách sme mohli zorganizovať školské kolo. Naši žiaci sa zodpovedne pripravovali a v deň súťaže boli pripravení ukázať to najlepšie, čo v nich je. Súťažili sme v troch kategóriách. Prváci mali svoju a potom druháci až štvrtáci sa rozdelili do kategórie poézia a próza. Tu sú výsledky:

            Kategória žiakov 1. ročníka (nepostupová kategória)

            1. miesto             Lilien Prokschová

            2. miesto             Filip Mikula

            3. miesto             Patrik Brida

            Kategória žiakov 2. – 4. ročníka – poézia

            1. miesto             Patrícia Hanzelová

            2. miesto             Adrián Brida

            Kategória žiakov 2. – 4. ročníka – próza

            1. miesto             Terézia Maceková

            2. miesto             Tamara Švorcová

            3. miesto             Mathias Zeleník, Vanesa Halanová, Rudolf Zima

            Fotogaléria

          • Matematická pytagoriáda - okresné kolo

          • Mnohé súťaže, ktoré roky organizujeme my alebo iné organizácie (napr. centrá voľného času), vďaka súčasnej situácii zmenili podobu. Takýto prípad je aj Pytagoriáda. Za normálnych okolností by víťazi školského kola cestovali do Prievidze, kde by riešilli úlohy priamo na mieste, písomne. 

            Tentokrát okresné kolo prebiehalo online 13.4.2021, priamo zo škôl.organizátori teda umožnili zvýšiť počet účastníkov. Od nás sa do okresného kola zapojilo 11 žiakov. S potešením oznamujeme, že máme troch úspešných riešiteľov okresného kola. Sú to: Sarah Bátorová z 3. ročníka a Pavol Rumana a Terézia Maceková zo štvrtého ročníka. A hoci sa neumiestnili na popredných priečkach v rámci okresného kola, spravili nám veľkú radosť. Blahoželáme.

            Fotogaléria

          • Čitateľský oriešok 7

          • Čítanie je základný spôsob, ktorým sa deti učia a je preto dôležité rozvíjať túto zručnosť neustále.

            Ani koronavírus a neštandardné podmienky na školách nezabránili tomu, aby sa do najväčšej celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže, ktorá rozvíja u žiakov čítanie s porozumením, fantáziu, prehlbuje ich vnímanie, trénuje logické myslenie, učí žiakov hľadať súvislosti, zároveň ich pripravuje na všetky typy TESTOVANÍ a buduje ich pozitívny vzťah ku knihám, prihlásilo vyše 25 000 žiakov prvého, druhého, tretieho a štvrtého ročníka základnej školy z 587 škôl na Slovensku. Ambasádor tohto ročníka súťaže je obľúbený komik a herec Juraj Kemka.

            Čitateľsko-výtvarná súťaž, ktorú už po siedmykrát do základných aj špeciálnych základných škôl prináša odborné nakladateľstvo Dr. Josef RAABE Slovensko, sa tak dostáva do ďalšej fázy.

            Po tom, čo učitelia spoločne so svojimi žiakmi prečítali zadané príbehy a následne písomne odpovedali na otázky, či prečítanému textu aj porozumeli, ich úlohou bolo spojiť dva prečítané príbehy do jednej jedinej kresby.

            Medzi zapojenými žiakmi a školami sa nachádza aj naša ZŠ Čereňany. Naši žiaci pod vedením pani učiteliek a p. vychovávateľky vytvorili naozaj krásne práce, ktoré ocenila aj odborná porota, ktorá spomedzi tisícok prác vybrala až 23 prác našich detí do užšieho výberu – 333 prác z každého ročníka. Tým sme ako škola dosiahli v tejto súťaži už teraz významný úspech!

            V máji 2021 nakladateľstvo RAABE vyhlási víťazov súťaže. Tento rok až v štyroch kategóriách:

            • Ocenenie nakladateľstva RAABE
            • Ocenenie verejnosti
            • Ocenenie pre školy
            • Ocenenie pre špeciálne školy

            V každej kategórii a aj v rámci každého ročníka bude udelené prvé, druhé a tretie miesto. Na víťazov čakajú atraktívne ceny od partnerov súťaže. Vy ako rodičia, môžete ovplyvniť výsledky kategórie „Ocenenie verejnosti,“ kde prostredníctvom Facebooku môžete podporiť svojím lajkom všetkých našich žiakov a tým zvýšiť skóre ich úspechu.

            To, že sa práce žiakov našej školy usporiadateľom páčili, svedčí aj fakt, že až tri z nich môžete nájsť na úvodnom plagáte tejto súťaže – vedľa Juraja Kemka. Ktoré sú to, zistíte, ak sa aj vy postupne „prelúskate“ výkresmi našich finalistov (kliknutím na výkres/obrázok sa ukáže meno autora).

            Hlasovať môže ktokoľvek (široká verejnosť - nielen rodičia), kto sa prihlási na Facebooku na stránku RAABE - Čitateľský oriešok – Hlasovanie verejnosti (alebo cez linky, ktoré sú nižšie), ktoré prebieha až do 17.5.2021.

            Link pre 1. ročník: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=RaabeSlovensko&set=a.3852417914796050

            Link pre 2. ročník: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=RaabeSlovensko&set=a.3852550901449418

            Link pre 3. ročník: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=RaabeSlovensko&set=a.3852642928106882

            Link pre 4. ročník: https://www.facebook.com/media/set?vanity=RaabeSlovensko&set=a.3853806267990548

            Ďakujeme za deti za každý váš lajk!

            Ešte posielame link na práce našich žiakov.

             

          • Spomienky na Vianoce - úspech výtvarníkov

          • Opäť sa s Vami chceme podeliť o jeden z našich úspechov. Žiaci sa pod vedením pani učiteľky Košianovej zapojili do súťaže Spomienky na Vianoce, ktorú organizuje CVČ v Prievidzi. Naši žiaci sa zapojili do tejto súťaže v druhej kategórii (žiaci vo veku 6 - 9 rokov). Táto kategória obsahovala najviac súťažných prác - celkom 172. No a prvé dve miesta patria nám!!! Prváci Patrik BRIDA a Viktória OBŽEROVÁ obsadili 1. a 2. miesto. Srdečne blahoželáme! 

            Posielame aj link s vyhodnotením súťažných prác.

            VYHODNOTENIE