• Maksík a naši usilovní Maksáčikovia

          • Maksík je celoslovenská matematická súťaž pre bystré hlavičky, do ktorej sa zapojili i niektorí žiaci našej školy.

            O tom, že si MAKSÍK získal medzi deťmi v základných školách už veľa kamarátov, svedčí aj fakt, že svojimi príbehmi a úlohami pritiahol k hravej matematike už viac ako 100 000 detí.

            Deti zažívajú s Maksíkom radosť z objavovania, premýšľania, učia sa čítať s porozumením.

            Vymýšľajú príbehy, kreslia obrázky, ktorými sú ilustrované úlohy v zadaní.

            Rôznorodé zaujímavé úlohy sú tak zakomponované do napínavých príbehov a ilustrované obrázkami samotných riešiteľov. Kresbami a príbehmi môžu deti ovplyvniť, čo sa udeje v ďalších kolách a „zahviezdiť“ svojím príbehom alebo zaujímavým obrázkom. A tak sa stávajú SPOLUTVORCAMI ďalšieho čísla MAKSÍKovín.

            A práve takýto beťársky kúsok sa podaril hneď na začiatku súťaže našim štyrom „Maksáčikom“ – Eliške, Natálke, Filipkovi a Paťkovi. Maksíkovi sa zapáčili ich kresbičky a príbehy, ktoré mu poslali a preto ich využil pri tvorbe nového čísla a deti odmenil pozdravom a milým darčekom.

            Desiatky obrázkov a príbehov, ktoré deti v priebehu roka vytvoria, nájdete aj na stránke maksik.sk v „Tvorbe Maksáčikov”.

            Našim usilovným Maksáčikom blahoželáme!

            Fotogaléria

          • Hovorme o jedle 2021

          • Padá orech na orech, máme z toho krik a smiech!

             

            Druhá polovica októbra patrila na našej škole opäť, ako zvyčajne o takomto čase, rozhovorom o jeseni a zdraví. Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu: „Hovorme o jedle.“

            Vybrali sme si tému: „Zelenina, ovocie a orechy z našich sadov.“

            Počas celého týždňa sme sa rozprávali o daroch našej prírody vo forme zeleniny, ovocia a hlavne o orechoch, ako významnom zdroji dôležitých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ktoré sú dôležité pre zdravý vývin jednotlivca.

            Deti spolu so svojimi vyučujúcimi zažili množstvo rôznych aktivít.

            Spoločne sme si zopakovali, ktoré potraviny sú pre naše zdravie dôležité a prospešné a vytvorili sme si netradičnú pyramídu - bola zo samých orechov. Každý, kto bol v škole, priložil do nej oriešky, ktoré má rád - ktoré obľubuje.

            Privítali sme uja Tonka, dobrého kamaráta všetkých stromov, kríkov, rastlín, záhrad... ktorý už dlhé roky pracuje ako záhradkár a zároveň navrhuje i krásne záhrady a vedie Firmu Wisteria. Spolu s ním sme si najskôr niečo o zelenine, ovocí a orechoch povedali v triede prostredníctvom zaujímavej prezentácie a potom sme si pri našom orechu v školskej záhrade aj sami vyskúšali, ako sa ošetrujú stromy a zistili, že to chce poriadneho „chlapa!“ A keďže sa z neho „vykľul“ i výborný muzikant - harmonikár, spolu s ním sme si zaspievali a zatancovali. Ako nám to spolu ladilo, môžete vidieť aj na našich videjkách.

            Zaujímalo nás, koľkí z nás majú doma v záhradách stromy orechov a koľkokrát v týždni má kto orechy na jedálnom lístku. Výsledok môžete vidieť na našich fotografiách – grafoch. Zapojilo sa 23 žiakov so svojimi rodičmi. Ďakujeme.

            Tak, ako farbí jeseň stromy krásnymi farbami, tak si niektorí z nás vyfarbili svoje tričká obľúbeným ovocím a zeleninou. Spoločnými silami sme si vytvorili i plagát „Hovorme o jedle,“ ktorý môžete vidieť i na fotografiách pri záverečnom vyhodnotení najaktívnejších žiakov.

            Ovocie, zelenina a oriešky boli nielen na našom textilnom plagáte a tričkách, ale aj  v našich bruškách. V každej triede to rozvoniavalo ovocím, zeleninou, orieškami, medíkom i zdravými pomazánkami, ktoré si deti so svojimi pani učiteľkami vyrábali. A potom sme privítali i tetu cukrárku Zuzku, ktorá nám ukázala, ako sa dá zdravo maškrtiť,  aké „maškrty“ sa dajú pripraviť zo zeleniny, ovocia a orieškov.

            Ani naše maminy a starké sa nedali zahanbiť, doma spolu s deťmi varili a vypekali a mnohé jazýčky sa im za to poďakovali... Do aktivity „Recepty našich mamičiek a starých mám“ sa zapojilo 17 žiakov so svojimi maminami a babinami. Z viacerých receptov a fotografií, ktoré ste nám poslali, sme si vytvorili nástenku. Ďakujeme všetkým maminám i babinám, že sa s nami podelili o výborné a zdravé receptíky.

            Všetci radi cvičíme, hráme sa a naháňame... A všelijaké kúsky stvárame... Aj to môžete vidieť na našich fotografiách – veď spapkané kalórie treba zas dostať z tela von – držíme sa hesla: „V zdravom tele, zdravý duch!“

            Plní energie sme sa pustili do ďalšej práce – hravo sme zvládli všetky hádanky, rýmovačky, tajničky, matematické úlohy a medzi tým sme si stihli aj zaspievať a namaľovať pekné obrázky, vytvoriť z orieškov milé zvieratká, navštíviť knižnicu a vypočuť si rozprávku o Popoluške a jej troch zázračných orieškoch a v škole sme jej pomohli vylúštením rôznych úloh v prezentácii, získať prekrásne šaty na ples.

            A ešte nás čakala jedna dôležitá práca v našej školskej záhrade. Keďže je súčasný rok Medzinárodným rokom ovocia a zeleniny, rozhodli sme sa ho osláviť ako sa patrí!

            Hoci patrí naša školička a záhrada k nej medzi tie menšie, nie je zas až taká malá, aby sa do nej nevmestil aspoň jeden vyvýšený záhon – veď, čo je lepšie, ako mať svoju vlastnú – vlastnoručne vypestovanú zeleninku! Ujovia nám pomohli a naše šikovné rúčky z neho vytvorili medovníkový domček. Tešíme sa na jar, keď bude už celkom hotový, ako si doň zasadíme prvú jarnú zeleninku.

            Ani naši najmenší z MŠ sa nedali v tejto súťaži zahanbiť. V tomto roku sa k nám pridali a vyrábali, maľovali, triedili... Veď posúďte sami. A naši prváčikovia ich navštívili a odmenili peknými ježkami.

            Aj v školskej jedálni to voňalo... Zeleninka, ovocie... Mňam, mňam, mňam...

            V priebehu celého týždňa sme si užili okrem učenia sa, aj veľa zábavy a smiechu. Naše dni boli obohatené o nové stretnutia a zážitky. A to bolo odmenou pre všetkých.

            Fotogaléria spolu s videami

          • McDonald Cup - oblastné kolo

          • V piatok sa za krásneho počasia na umelom trávniku v ZŠ s MŠ V Bystričanoch konalo predkolo celoslovenského turnaja zmiešaných družstiev v malom futbale. Zúčastnili sa ho tri družstvá z troch škôl - ZŠ Oslany, domáci zo ZŠ s MŠ Bystričany a naše družstvo. Desať žiakov (S. Bátorová, Z. Cviková, D. Havalová, M. Havala, A. Brida, P. Brida, F. Mikula, P. Gogora, A. Hanus a T. Dolinay) odohrali dva nesmierne vyrovnané zápasy.  Bystričanmi prehrali 0:2 a Oslany porazili 2:0. A keďže Oslany porazili Bystričany 3.1, stalo sa, že všetky tímy mali rovnaký počet bodov, aj skóre. na rad teda prišli strely zo značky trestného kopu. No a tu sme mali skvelých strelcov a skvelého brankára, ktorí vykopali a vychytali postup. Celý turnaj sme teda vyhrali. Všetci žiaci odviedli skvelé výkony. Poďakovanie patrí aj pánovi Škarbovi, ktorý žiakov skvele odkoučoval.

            Fotogaléria

          • Modlili sme sa ruženec

          • Deti našej školy spolu s pani učiteľkami a pánom farárom sa aj tento rok zapojili do kampane "Milión detí sa modlí ruženec". Žiaci sa počas dopoludnia presunuli do kostola, kde ich už čakal pán farár a všetci spoločne sa pridali k tejto celosvetovej kampani.

            Fotogaléria

          • Prváci na návšteve v materskej škole

          • Pani učiteľka spolu s prvákmi navštívili materskú školu. Prváci prišli pozdraviť svojich kamarátov, s ktorými len prednedávnom chodili spolu do škôlky. Využili pritom pekné počasie a spoločne sa vonku zahrali. Škôlkari sa dozvedeli, ako prváci zvládajú školu, ale hlavne spolu príjemne strávili dopoludnie.

            Fotogaléria

          • Štvrtáci si našli listových kamarátov

          • Pamätáte sa, ako ste si možno aj vy vymieňali listy s neznámymi deťmi?

            Naši štvrtáci si našli veľmi podobnú triedu, ktorá má takisto päť chlapcov a päť dievčat. Sú z Liptovského Mikuláša. V stredu nám prišli prvé listy od nich a my sme sa nevedeli dočkať, kedy si ich prečítame. Listy boli veľmi milé a už teraz sa tešíme na ďalšie. Najprv ale my odošleme tie naše do Liptovského Mikuláša.

            Fotogaléria

          • Atlantis Levice

          • Naši žiaci po malej prestávke opäť navštívili náučno - vzdelávacie centrum Atlantis v Leviciach. Žiakov s pani učiteľkami po bezproblémovom presune autobusom do Levíc v centre privítali lektorky, ktoré im poukazovali v miestnostiach všetky dostupné stanovištia. Na vlastnej koži si vyskúšali fyziku, optiku. Vyskúšali si prácu so vzduchom, snažili sa pozapájať ozubené kolesá do prevodov. Pohrali sa s bublinami, vyskúšali si optické ilúzie. Skrátka mohli sa pohrať s ktorýmkoľvek pokusom, ktorý sa v mietnostiach nachádzal. Potom sa presunuli do NASA. Teda aspoň takého vzdelávacieho. Čo-to sa dozvedeli o vesmíre, na chvíľu sa stali astronautami, vyskúšali si, ako to vyzerá vo vesmírnom module. Veríme, že z tohto dňa si deti odnesú veľa zážitkov a ktovie, možno sa niekto vydá na vedeckú alebo vesmírnu cestu.

            Fotogaléria

          • ZOO v škole

          • Dnes sme mali v škole vzácnu návštevu. Náš bývalý žiak, Martin Urban, je veľký milovník zvierat, najmä tých exotických. Spolu so svojou maminou nám kus exotiky priviezli a priniesli do školy. Preto sa na chodbe našej školy objavili rôzne chrobáky, plazy, pavúky - skrátka priniesol nám časť svojej ZOO, ktorú má doma. Niektoré deti mali prirodzený rešpekt a spočiatku sa trošku báli dotknúť sa zvierat, ale o pár chvíľ takmer všetci mali niektoré z nich v rukách alebo na pleciach. Asi najväčšiu pozornosť pútali tri hady (užovka, pytón a veľhad) a jašterovité plazy (chameleón, agama, gekon...). Ďakujeme Urbanovcom za krásny zážitok.

            Fotogaléria

          • COVID - zmena farby okresu

          • Vážení rodičia,

            od 13.9. 2021 okres Prievidza prechádza do oranžovej fázy Covid Automatu. 

            Pre vstup do základnej aj materskej školy platia nové pravidlá:

            • Vyhlásenie o bezpríznakovosti podáva rodič elektronicky prostredníctvom Edupage alebo prinesením vytlačného vyhlásenia o bezpríznakovosti v pondelok do školy/škôlky.
            • Rodič, ktorý nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ v čase, keď bola škola v zelenom okrese, je povinný ho predložiť pri prepnutí okresu do oranžovej farby.

            • Povinné je predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti, ak žiak preruší dochádzku do školy na 3 a viac po sebe nasledujúcich dní vrátane víkendov a sviatkov. 

            Bezpriznakovost.docx


            Ďakujeme za spoluprácu.

          • Turistická vychádzka na Hrádok

          • Hrádok je archeologická lokalita, ktorá sa nachádza medzi obcami Kamenec pod Vtáčnikom a Bystričany. Okrem toho je vyhľadávaný najmä horolezcami, ktorí tam majú množstvo vyznačených trás, na ktorých si skúšajú svoje horolezecké zručnosti. My sme využili krásne sobotné počasie a druhýkrát sme zorganizovali také "rodinné" stretnutie - turistickú vychádzku. Na našu výzvu zareagovali niektorí rodičia (aj bývalí), zobrali so sebou všetky deti, aj tie najmenšie, aj našich bývalých žiakov. Spolu bolo 26 účastníkov, čím sme prekonali počet účastníkov z minulého školského roku. Všetci bez problémov túru zvládlli, doknca sme našli aj huby (dubáčiky, bedle). Na skale hore na Hrádku sa vyhrievala jašterica. Veríme, že všetci z Hrádku odchádzali spokojní.

            Fotogaléria

          • Didaktické hry

          • Krásne septembrové počasie sme využili na to, aby sme sa s deťmi vybrali do prírody. Naše prvé didaktické hry vedú tradične na Fančovú. Cestou tam sme pozorovali prírodu (živú aj neživú) - pozorovali sme kone, žaby, motýle, neskôr sme zbierali huby. Pri kaplnke na Fančovej sme mali prestávku na občerstvenie, pri ktorej sme nezabudli po sebe spraviť poriadok. Na lúke sme mali čas dosýtosti sa vynaháňať, prípadne si oddýchnuť. Keďže svietilo slnko, užívali sme toľko potrebný vitamín D. Na spiatočnej ceste sme sa občerstvili pri studničke, kde sme aj doplnili chýbajúce zásoby. No a potom nás čakala už len cesta späť do školy.

            Fotogaléria

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2021/2022

          • Skončili prázdniny a žiaci opäť vstúpili na školskú pôdu. Počasie opäť prialo a tak sme sa stretli na školskom dovre. Prítomným sa prihovorili starosta obce a riaditeľ školy. Privítali sme nových prvákov, ktorí sa do školských lavíc už tešili. Všetci veríme, že tento školský rok bude "normálnejší", lepší, ako ten predchádzajúci.

            Fotogaléria

          • Letné prázdniny

          • Všetkým deťom, žiakom, rodičom, zamestnancom školy prajeme pekné, pokojné a hlavne v zdraví prežité leto.

          • Vyhodnotenie školského roku

          • Tak sme ho nakoniec úspešne zvládli. Ako povedal v príhovore žiakom pán starosta, bol to veľmi zvláštny školský rok. Pre nás bol napriek všetkému úspešný. Naši žiaci sa zapájali do súťaží a boli veľmi úspešní. V regionálnych, ale najmä v celoslovenských súťažiach. Tak sme ich aj odmenili. Žiaci si to za všetky výtvarné, matematické, počítačové a iné súťaže zaslúžili. Potom už len vyčkať na vysvedčenia a prázdniny môžu začať.

            Fotogaléria

          • Čítam, čítaš, čítame ...

          • Prváci posledné dni školského vyučovania využili na zdokonalenie svojich schopností a zručností v čitateľskej oblasti nielen čítaním kníh a časopisov v škole, ale i návštevou blízkej obecnej knižnice v susednej obci Oslany. To, že sa im tam všetkým veľmi páčilo, vidno i na fotografiách. Zoznámili sa s knižnicou a potom si od tety Terky, ktorá je tam knihovníčkou, vypočuli krásne a poučné príbehy o zvieratkách, porozprávali jej svoje zážitky so zvieratkami a nakoniec si z knižnice vypožičali známe i nové knihy, ktoré ich zaujali obrázkami i textami. Rozlúčili sa s knižnicou a tetou Terkou úsmevným poďakovaním a sladkou maškrtou od nej – a samozrejme s prísľubom, že sa nelúčia na dlho.

            Fotogaléria

          • Výlet do Gaderskej doliny a na Blatnický hrad

          • V našej obci nebola elektrika a tak sme riešili, ako strávime deň bez elektrickej energie. A keďže bolo horúce počasie, rozhodli sme sa pre trochu chládku a perfektnú turistiku. Gaderská dolina a Blatnický hrad boli toho zárukou. Sadli sme do autobusu a pán šofér nás zaviezol do obce Blatnica, kde Gaderská dolina začína. Krásna príroda, priezračne čistá voda v potoku, dobrá nálada, to boli naše tromfy. Po asfaltovom chodníku sme kráčali miernym stúpaním hore, odbočili sme k Blatnickému hradu a potom sme videli Mlynčekovo - miesto, kde sú v potoku postavené malé vodné mlynčeky. Obdivovali sme flóru a faunu Gaderskej dolliny, osviežili sme sa v potoku. A možno budeme aj v telke...

            Fotogaléria

          • Súťaž ENGLISHSTAR

          • Prvýkrát v histórii školy sme našich žiakov zapojili do súťaže, ktorá sa týkala anglického jazyka. Desať žiakov od druhého po štvrtý ročník si vyskúšalo súťaž Englishstar. Po jej absolvovaní všetci svorne tvrdili, že súťaž bola zaujímavá, páčila sa im. Výsledky by sme sa mali dozvedieť čoskoro.

            Fotogaléria

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje stravníkom, že odhlásenie zo stravy v období

            od 28.6.2021 - do 30.6. 2021 je možné najneskôr do 24.6. 2021 do 7:00 hod.

            (Pre objednávku mäsa, musíme vedieť presne na koľko stravníkov máme plánovať variť)

            Za pochopenie ďakujem.

            Vedúca ŠJ

            Steinemannová Janka

          • Čitateľský oriešok 7 - odovzdanie výhry

          • Dnes k nám do školy prišiel balík veľký ako svet. Nebola v ňom Bambuľka, ako to bolo vo večerníčkovom seriáli, ale výhra pre nášho žiaka, Patrika Bridu. Ten si tú výhru zaslúžil vo výtvarnej časti súťaže Čitateľský oriešok 7. Balík bol skutočne veľký a Patrik mal čo robiť, aby ho udržal v rukách. Množstvo kníh, pracovných zošitov, perá, kozmetika a najhodnotnejšia časť balíka - notebook. Spolužiaci sa s ním podelili o radosť a so záujmom si študovali, čo Patrik získal. Všetci sa zhodli, že na budúci rok idú to toho znova. Tešili sa aj pani učiteľky, ktorým patrí poďakovanie, lebo majú veľkú zásluhu na tomto úspechu.

            Fotogaléria