• Rozlúčka s predškolákmi

          • (27.6.2023) Každý rok opúšťajú brány našej materskej školy predškoláci, ktorí od septembra nastúpia do školy za novými vedomosťami a poznatkami. Dňa 27.6.2023 sa s nami rozlúčili na slávnostnej rozlúčke predškolákov za účasti ich rodičov a zamestnancov MŠ. Po úvodnom rozhovore pani zástupkyne Ľubici Vyskočovej vošli deti do triedy v sprievode triednej pani učiteľky Edity Bartovej. Deti sa predstavili pásmom výstižných básní o deťoch, piesňami a tancom. Po zložení sľubu predškoláka boli slávnostne dekorovaní stužkou a odmenení pamätným listom a balíčkom. Prevzali si osvedčenie o ukončení predprimárneho vzdelávania. Potom nasledovala voľná zábava spojená s občerstvením, súťažami a tancom. Do základnej školy odchádza 14 predškolákov. Všetkým sme zaželali veľa úspechov do ďalšej etapy ich života. Na druhý deň sa ešte rozlúčili so svojimi kamarátmi z I. triedy a ostatnými strednými deťmi ktoré ešte zostávajú v MŠ. Deti odchádzali z rozlúčky plné krásnych zážitkov, ktoré si budú ešte dlho pamätať.

            Fotogaléria

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje stravníkom, že odhlásenie zo stravy v období

            od 22.6.2023 - do 30.6. 2023 je možné najneskôr do 21.6. 2023 do 12:00 hod.

            Z dôvodu správneho vyčerpania dotácie na stravu.

            Za pochopenie ďakujem.

            Vedúca ŠJ

            Steinemannová Janka

          • Športová olympiáda v MŠ

          • (16.6.2023) Ani deti, ktoré nešli na športovú olympiádu do Hornej Vsi v MŠ nezaháľali. Pani učiteľky si pre ne pripravili dňa 16.6.2023  športovú olympiádu  v areáli materskej školy. Všetky deti boli snaživé a športuchtivé.   Samozrejme nechýbalo ani občerstvenie a odmena s diplomom za snahu a šikovnosť detí.

            Fotogaléria

          • Športová olympiáda materských škôl v Hornej Vsi

          • (16.6.2023) Dňa 16.6.2023 sme sa zúčastnili detskej športovej olympiády materských škôl v Hornej Vsi. Olympiády sa zúčastnili štyri materské školy a otvorili ju slávnostným vztýčením olympijskej vlajky, odznení olympijskej hymny, olympijským sľubom a zapálením olympijského ohňa. Deti súťažili v štyroch športových disciplínach v dvoch družstvách: 6 dievčat a 6 chlapcov. Deti súťažili s plným nasadením. Športovou olympiádou chceme hravou formou deti motivovať k pohybu a vzbudiť záujem o šport. Na záver nechýbala odmena  a občerstvenie. Občerstvenie pre deti nám zabezpečila ZŠ Horná Ves a občerstvenie pre dospelých nám sponzorsky zabezpečila firma JOSIP, za čo im srdečne ďakujeme.

            Fotogaléria

          • Cyklotúra na Farmu pod Vtáčnikom

          • (15.6.2023) Vo štvrtok sa na nás usmialo šťastie v podobe skvelého počasia, tak sme zorganizovali niekľkokrát odkladanú cyklotúru. Trinásť žiakov zo všetkých ročníkov prijalo výzvu zvládnuť 8 km na Farmu pod Vtáčnikom a potom tú istú vzdialenosť späť do školy. Potešiteľný bol aj fakt, že sa k nám pridali aj niektorí rodičia. Svojou prítomnosťou podporili nielen svoje, ale aj ostatné deti. Boli nápomocní aj pri riešení technických problémov, taktiež pomohli pri dokumentovaní celej cyklotúry, za čo im patrí vďaka. Vďaka patrí aj samotným žiakom, ktorí cyklotúru skvele zvládli, ukážkovo sa správali. Veríme, že takýchto akcií zopakujeme viac.

            Fotogaléria

          • Zdravotná súťaž – Evička nám ochorela

          • (13.6.2023) V programe vzdelávania  materských škôl je aj  výučba v oblasti ochrany zdravia, prevencie, hygieny a výučba prvej pomoci, ktorú v našej MŠ realizujeme po celý školský rok. Deti sa  tu oboznamujú s množstvom situácií, ktoré zažíva Evička - zdravotníčka a ako si s nimi poradiť. S takým uštipnutím osou, popálením prsta, či odreninou,  si vedia poradiť už všetci naši predškoláci. Svoje zručnosti v oblasti prvej pomoci si boli zmerať naše tri predškoláčky na súťaži „Evička nám ochorela“  v Novákoch. Súťaže sa zúčastnilo 10 materských škôl z okolia. Deti boli veľmi zručné a šikovné.

            Fotogaléria

          • Baltie 2023 - finálové kolo

          • (10.6.2023) V piatok 2.6.2023 sa v našej škole konalo medzinárodné finále programátorskej súťaže Baltie 2023. Naša škola bola jednou z troch na Slovensku, kde sa táto súťaž konala. Do školy prišlo vrátane našich žiakov 14 mladých, nádejných programátorov. Ich úlohou bolo v časovom limite 150 minút vyriešiť čo najviac z dvanástich zadaní, ktoré boli náročné. Čo iné sme však mohli vo finále čakať. Celkovo riešilo úlohy vyše 500 žiakov z troch štátov. 

            Z našich žiakov sa najviac darilo Filipovi Mikulovi, ktorý v kategórii A (žiaci 1. - 3. ročníka) obadil celkové 19. miesto. V celoskovenskom hodnotení bol druhý najlepší na Slovensku. Ostatným sa darilo trošku menej, ale oproti krajskému kolu si svoje pozície v celosovenskom porovnávaní všetci polepšili. Okrem Filipa školu reprezentovali: v kategórii A ešte Alexandra Šoltésová; v kategórii B to boli Juraj Kajaba, Tamara Švorcová, Rudolf Zima; v kategórii C to boli Michaela Adamčíková a Samuel Michalik. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Fotogaléria

          • Vystúpenie kúzelníka v materskej škole

          • (9.6.2023) V piatok 9.6.2023 sme už netrpezlivo vyčkávali kúzelníka. Naše očakávania sa naplnili vystúpením úžasného kúzelníka a manipulátora „MELIES“. Najskôr deti zaujal rôznymi kúzlami a trikmi so zvieratkami, loptičkami, kvetmi, šatkami a svetielkami. Na pomoc si prizval aj niekoľko pomocníkov spomedzi detí. Usmiate a natešené deti ho podporovali smiechom a potleskom. Na pamiatku nám svojimi šikovnými rukami vyčaroval niekoľko zvieratiek z farebných balónov a vyfotil sa s nimi. Vystúpenia kúzelníka sa zúčastnili aj prváci zo základnej školy.

            Fotoalbum MŠ                 Fotoalbum ZŠ

          • Turistická vychádzka

          • (15.6.2023) Dňa 15.6.2023 sme využili turistickú vychádzku na rozvíjanie záujmu o prírodu a získavanie poznatkov prostredníctvom zážitkového učenia. Zamerali sme sa na pozorovanie rastlín. Deti zapojili všetky svoje zmysly a utvrdili si už nadobudnuté poznatky a vedomosti získané v MŠ. Pozorovali sme aj krásy okolitej prírody, videli sme vlak, nadýchali sa čerstvého vzduchu. O tom, že sa deťom turistická vychádzka páčila, svedčia  aj naše fotografie.

            Fotogaléria

          • Cesta rozprávkovým lesom

          • (8.6.2023) Dňa 8.6.2023 sa u nás v materskej škole konala cesta rozprávkovým lesom. Deti si užili veľa dobrodružstva, prekonávali prekážky, nástrahy aj úlohy, ktoré si pre nich pripravila každá jedna rozprávka. Bolo pripravených 6 disciplín, ktoré mali deti zdolať. Po absolvovaní rozprávkovej cesty deti spoločne hľadali rozprávkový poklad. Ten samozrejme našli v podobe sladkostí a darčekov, ktoré sponzorsky pre nich pripravili  ich rodičia, za čo im srdečne ďakujeme. Takú bohatú odmenu ešte deti nemali. Deti boli šťastné a tešili sa zo spoločne stráveného dopoludnia. Preto si aj na záver spolu zatancovali.

            Fotogaléria

          • Opekačka v MŠ

          • (7.6.2023) Dňa 7.6.2023 sme pre deti pripravili ako každý rok koncoročnú opekačku. Trochu nás sklamalo počasie, ale neodradilo nás od pripravenej akcie. Opekačka sa konala na terase. Všetky deti si pochutili na špekáčikoch a zeleninke. Toto dopoludnie sme strávili v príjemnom prostredí a spoločne s malými deťmi. Už teraz sa deti tešia na budúcu opekačku. Potraviny na opekanie nám zakúpila rod. Danka Nechalu, za čo jej srdečne ďakujeme.

            Fotogaléria

          • Divadelné predstavenie divadla NAtraKY

          • (6.6.2023) Dnes 6.6.2023 si pre naše deti  pripravili herci z divadla NAtraKY krásne divadelné predstavenie: „Ako namaľovať dúhu“. Rozprávka deti oboznámila s farbami dúhy, ktoré s stratili a deti ich pomáhali hľadať spolu s čarodejnicou Danicou. Spoločne zistili, že svet je farebný a farby pomohli vrátiť na dúhu. Rozprávka bola plná piesní a zázračných slovíčok (prosím, ďakujem,...), ktoré si deti osvojili. Vystúpenie bolo veľmi zábavné a deti si odniesli z neho veľa pozitívnych zážitkov.

            Fotogaléria

          • Cvičili sme s Marošom Molnárom

          • (2.6.2023) Mnohí poznajú kondičného trénera Maroša Molnára z televíznych obrazoviek. Na mesiac jún si pre všetkých (najmä však pre školákov) pripravil výzvu 7:55. Ide o každodennú 5-minútovú rozcvičku, ktorou sa žiaci rozohrejú, rozprúdia krv a v neposlednom rade naberú kondičku. My sme sa rozhodli, že to v júni každý deň vyskúšame. Okrem žiakov sme sa zapojili aj my, dospelí. A veru, bolo veselo.

            Fotogaléria

          • MDD Ľubianka

          • (1.6.2023) 1. júna majú všetky deti sviatok a my sme sa rozhodli, že tým našim tento deň trošku spríjemníme. Všetci sme sa športovo, turisticky obliekli a vydli sme sa smerom cez Fančovú na Ľubianku, Preskočili sme cez potôčik, zvládli sme kopček, krížom cez pole a ešte kúsok. Na Ľubianke nás privítal domáci pán, rozložil nám ohnisko, prikladal... Všetci opekali, potom sme sa vozili na koníkovi. Deti si obzreli aj iné zvieratká, hrali sa, naháňali. Prišla nás pozrieť aj p. uč. Košianová. Potom nás čakal výborný obed, na počudovanie si niektorí z polievky pýtali aj dvakrát. Nakoniec pizza, ale všetkým chutilo. A autobusom sme sa už len zviezli späť do Čerenian.

            Fotogaléria

          • Beseda s policajtkou

          • (30.5.2023) Na konci mája sme mali návštevu z polície. Nie, nikoho neprišli zatknúť, ani dať pokutu. Do školy prišla kpt. Preťová, ktorá sa stretla s deťmi a spolu sa porozprávali najmä o tom, ako sa správať na cestách, ako dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Žiaci si "oprášili" základné pravidlá, niektoré si ich aj vyskúšali. Aká by to však bola návšteva, keby si žiaci nevyskúšali aj iné veci. Preto si žiaci vyskúšali snímanie odtlačkov prstov, zistili, aké je to mať na rukách putá, obzreli si aj pelendrek (obušok). Spoločne prišli na to, že bude asi lepšie, keď budú poslúchať, aby sa s týmito prostriedkami stretávali ozaj len na besedách. Na záver dostali aj reflexné blikačky, aby dodržali jednu zo zásad v cestnej premávke, a to je BYŤ VIDENÝ.

            Fotogaléria

          • Dopravná súťaž v MŠ

          • (2.6.2023) Dňa 31.5.2023 sa konala v našej materskej škole dopravná súťaž. Cieľom súťaže bolo znižovať dopravnú nehodovosť našich detí na cestách. Každé dieťa si do MŠ prinieslo bicykel alebo kolobežku, či odrážadlo, na ktorom preukázalo svoje zručnosti pri jazde na prenosnom dopravnom ihrisku. Okrem zručnosti  preukázali aj svoje základné vedomosti o pravidlách v cestnej premávke a správania sa v nej. Deti boli úžasné a za svoje zručnosti boli aj odmenené vodičským preukazom pre škôlkarov a sladkou odmenou.

            Fotogaléria

          • Predplavecký výcvik

          • (2.6.2023) Naši predškoláci v týždni od 29.5.do 2.6.2023 absolvovali predplavecký výcvik v Chalmovej. Cieľom kurzu bolo hlavne získať u detí kladný vzťah k vode. Deti vyučovali profesionálni lektori, skúsení vodnopólisti, ktorí majú bohaté skúsenosti s prácou s deťmi. Deti sa naučili ponárať, dýchať do vody a získali základné plavecké pohyby a odľahčovacími pomôckami aj bez nich. Taktiež sa oboznámili so spôsobmi plávania. Na záver výcviku deti dostali aj vysvedčenie o absolvovaní kurzu a do MŠ sa vracali nadšené a plné zážitkov. Deti sú úžasné a šikovné!

            Fotogaléria

          • Školský výlet do Terchovej a Starej Bystrice

          • (25.5.2023) So žiakmi našej školy sme sa vybrali na výlet. Vybrali sme sa za poznávaním vzdialenejších krajov našej krásnej krajiny. Naším cieľom bola krásna obec Terchová. Prvá zastávka bola v objekte Minimodel Európa. Ocitli sme sa v krajine vláčikov. Niekoľko nadšencov 6 rokov stavalo unikátnu železnicu a plnilo si svoj detský sen. Celý čas sa bolo na čo pozerať. Nádherné vlakové súpravy, tunely, mosty, stanice. skrátka nádhera. Veľmi dobrý tip na rodinný výlet. 

            Potom sme sa boli pozrieť na miesto, kde stál rodný dom Juraja Jánošíka. Trošku nám trvalo, kým sme ho našli, no napokon sa to podarilo.

            Ďalej sme sa vybrali na rozhľadňu Terchovské srdce, kde sme nejaký čas pobudli, lebo každý sa chcel dostať až hore, každý potreboval kúpiť nejaký suvenír. Potom sme boli pri soche Juraja Jánošíka v centre obce. 

            Nakoniec naša cesta viedla do obce Stará Bystrica, kde sme videli slovenský orloj. Prišli sme akurát v čase, kedy hodiny odbíjali celú hodinu a tak sme videli a počuli celé to "orlojové divadlo".

            Unavení, ale spokojní a plní zážitkov, o ktorých sme hovorili ešte na druhý deň, sme sa vrátili domov, do Čerenian.

            Fotogaléria

          • Deň matiek

          • (14.5.2023) Druhá májová nedeľa je už tradične venovaná všetkým mamám, mamičkám, babkám, babičkám. Druhú májovú nedeľu sa tradične zaplní náš kultúrny dom do posledného miesta. Prečo? Pretože naše deti z materskej školy a žiaci zo základnej školy si spolu s pedagógmi pripravili darček pre ne v podobe kultúrneho programu. Všetky deti predviedli to najlepšie zo svojho umenia. A veru bolo sa na čo pozerať, bolo čo počúvať. Básničky, pesničky, scénky, tančeky a mnoho iného darovali mamičkám k ich sviatku. Veríme, že mamičkám, ale aj ostatným prítomným sa program páčil a strávili spolu s nami príjemné nedeľné popoludnie.

            Fotogaléria