• Deň otvorených dverí pre predškolákov

          • (28.2.2024) Blíži sa čas zápisu žiakov do 1. ročníka a tak sme pre našich predškolákov a ich rodičov zorganizovali Deň otvorených dverí. Účasť v tento deň bola výborná, prišlo dosť detí spolu s rodičmi. Na začiatku sa predstavili dvaja prváci s básničkami, ktorými sa prezentovali v rámci súťaže Hviezdoslavov Kubín a ukázali, čo už zvládajú v prvom ročníku. Potom sme predstavili školu, aktivity, ktoré v nej robíme. Formou prezentácie sme ukázali všetko to, čo sa v škole deje počas školského roka. Ďalej si všetci prezreli priestory školy, videli triedy, vybavenie školy. V prvej triede si potom deti mohli vyskúšať pripravené pracovné listy. Deti boli smelé, nebáli sa. Bolo to aj tým, že poznali prostredie, poznali pedagógov, neprišli do cudzieho, keďže sme sa tu už párkrát stretli na spoločných podujatiach. Veríme, že aj pre deti, aj pre rodičov bol tento Deň otvorených dverí prospešný.

            Fotogaléria

          • Predškoláci v škole

          • (27.2.2024) Žiaci z veľkej triedy, najmä predškoláci, prijali naše pozvanie a prišli do školy, aby sa trošku zoznámili so školským prostredím. Tentokrát sme sa zamerali na návštevu počítačovej učebne. Po krátkom rozhovore sme sa zahriali krátkou aktivitou na interaktívnom paneli a potom deti ukázali svoje schopnosti priamo v počítačovej učebni. Zoznámili sa s niektorými programami, ktoré využívame na vyučovaní v škole. Vyskúšali si aktivity, a veru išlo im to veľmi dobre. Veríme, že sa deti zabavili, zahrali, ale najmä čosi naučili. Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            Fotogaléria

          • Karneval v materskej škole

          • (16.2.2024) Dnes sme v našej materskej škole mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát, princezné, lienka, vily, hasiči, Snehulienky, Elzy, rôzni bojovníci, policajti, mačičky, … To sa však len trieda premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty. Nielen tanec, smiech, ale aj hry vyčarili úsmev na detských tváričkách. Bolo veru veselo a bolo fajn. Deti boli vysmiate, vytancované, posilnené občerstvením, ale aj unavené, ale nič to, …. O rok sa tešíme na karneval znova!

            Fotogaléria

          • Príbeh hudby

          • (15.2.2024) Príbeh hudby - zaujímavý projekt Slovenskej filharmónie, ktorý sme sledovali už druhýkrát. Minulý školský rok to bol najmä chlapčenský spevácky zbor, ktorý spieval slovenské ľudové piesne. Tento rok sme sa stretli s Eugenom Suchoňom, speváckym zborom Slovenskej filharmónie a takisto aj so symfonickým orchestrom. Virtuálne sme sa zúčastnili konkurzu na miesto prvého huslistu, zoznámili sme sa s hudobnými nástrojmi, ktoré sa vo filharmónii vyskytujú. Žiaci počas sledovania vypracovali pracovný list, ktorý bol autormi projektu pripravený. Určite sa budeme tešiť na prípadné pokračovanie.

            Fotogaléria

          • Tvorba Baltíkov na tému sv. Valentín

          • (14.2.2024) Sviatok sv. Valentína slávia hlavne zamilovaní. My sme sa s deťmi ale dohodli, že radi môžeme mať svojich blízkych. A tak sme sa na krúžku programovania s Baltíkom s prvákmi dohodli, že deti spravia pekný obrázok pre tých, ktorých majú radi. V galérii sú obrázky jednotlivých prvákov. Nájdete obrázok, ktorý patrí práve Vám, rodičia? Že sú tie deti šikovné?

            Fotogaléria

          • Týždenná téma - Náš farebný svet

          • (12.2.2024) Bez farieb by bol svet smutný a šedý. Poznávaním farebných reálií vôkol seba, tvorivej dramatiky, inovatívnych digitálnych a problémových metód si deti precvičovali a rozvíjali schopnosť farebného vnímania a sebapoznania. Dokázali aj zo skladačiek vytvoriť farebné geometrické tvary a tak si hravou formou utvrdzovať svoje vedomosti o farbách.

            Fotogaléria

          • Karneval v škole

          • (9.2.2024) Zachovávanie ľudových tradícií je jednou z našich úloh. Ide o to, aby si aj ďalšie generácie pamätali, čo sú Vianoce, Veľká noc, Fašiangy a iné podobné zvyky. Končiace sa Fašiangové obdobie sme využili na to, aby sme si v škole spravili karneval. Najprv však bolo také karnevalové (ne)učenie a až potom bola samotná zábava. Niektoré deti prišli už do školy zmenené na nepoznanie, niektoré sa do masiek prezliekli až v škole. Veselá zábava, tance a "dosť hlučný spev" sa niesol školou až do obeda a po krátkej obednej pauze pokračoval aj v školskom klube.

            Fotogaléria

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • (7.2.2024) 70. ročník súťaže v prednese poézie a prózy sa koná tento školský rok. My sme zorganizovali školské kolo v tomto čase. Deti si pripravili ukážky, ktoré sa naučili, prešli triednymi kolami. Tí najlepší potom predviedli svoje umenie v školskom kole. Bolo veru čo počúvať. Nesúťažne sa zapojili aj piati prváci, z ktorých sa porote, ale aj poslucháčom najviac páčili S. Komžíková a P. Blaho. No nesklamali ani M. Michalík, P. Klečáková a N. Švorcová. V kategórii žiakov 2. - 4. ročníka sme mali jedného automatického víťaza. Ako jediný si pripravil prózu F. Mikula. V poézii sa najviac páčila V. Víteková. Na druhom mieste bola A. Šoltésová a tretie miesto obsadili K. Košianová a N. Rumanová. Ďalej v školskom kole boli: L. Dikesová, E. Assemacher, M. Šútor, E. Kováčová a D. Sluková. Posledná menovaná získala cenu divákov a poslucháčov, lebo práve Dominika sa najviac páčila deťom.

            Všetkým srdečne blahoželáme, diplomy a ceny odovzdáme v ďalšom týždni a takisto potom doplníme album o fotografie z odovzdávania diplomov a cien.

            Fotogaléria

             

          • Výchovný koncert

          • (1.2.2024) Gajdy, heligónka, trombita, dvojačka, drumbľa,... To je skromný výpočet toho, čo nám ponúka naša ľudová slovesnosť. Takisto je to skromný výpočet hudobných nástrojov, na ktoré vie hrať pán Anton Budinský, ktorý nás poctil svojou návštevou. Prišiel medzi nás po niekoľkých rokoch a predviedol nám svoje umenie nielen hrou na hudobné nástroje, ale aj slovom, piesňou. A keďže pán Budinský pochádza z rázovitej Očovej, tak sme sa bavili prevažne na ľudovú nôtu. Spolu sme si zaspievali, zatancovali a takto veselo sme začali druhý polrok školského roku.

            Fotogaléria

          • Vyhodnotenie súťaží

          • (31.1.2024) Okrem polročných vysvedčení (výpisov) sme spoločne vyhodnotili aj tri súťaže: Ibobor, Ypsilon - Slovina je hrou a Všetkovedko. Súťaž Ibobor bola určená žiakom 2. - 4. ročníka. Ostatné dve už boli určené aj prvákom. Žiaci v súťažiach nesklamali a všetci, ktorí si to zaslúžili, si prevzali diplomy a pekné ceny. Šancu na ďalšie úspechy budú mať v ďalších pripravovaných súťažiach, ktoré nás v druhom polroku budú čakať. Všetkým, ktorí sa súťaží zúčastnili a v nich aj uspeli, srdečne gratulujeme.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v kuchyni

          • (29.1.2024) Na základe týždennej témy: Pracovné profesie, dnes deti z materskej školy navštívili prevádzku školskej kuchyne pri materskej škole. Mali možnosť pozorovať prácu pani kuchárok pri príprave jedál a odpozorovať zariadenie, ktoré sa v kuchyni nachádza. Pani kuchárky deťom ukázali, na čo sa ktorý stroj používa a ako sa obsluhuje. Deti sa z exkurzie veľmi tešili a odchádzali s veselými zážitkami.

            Fotogaléria

          • Kurz korčuľovania pre deti MŠ

          • (8.1. - 11.1.2024) Naši škôlkari navštevovali počas mesiaca január zimný štadión v Partizánskom, kde úspešne absolvovali korčuliarsky kurz.

            Korčuľovanie je základom pre dva najpopulárnejšie zimné športy – ľadový hokej a krasokorčuľovanie. Korčuľovanie je vhodný šport na podporu imunitného systému, stimuluje dýchací aparát, priaznivo pôsobí pri respiračných problémoch a alergiách a zároveň podporuje správne držanie tela, koordináciu, rozvoj sily a pohyblivosť.

            Deti sa ako úplní začiatočníci učili padať, vstávať, šmýkať sa po ľade, kĺzať, bežať a jazdiť na oboch nohách. Každý tréning prebiehal hravou formou, sprevádzaný smiechom a radosťou detí s vynikajúcimi profesionálnymi trénermi, ktoré si deti veľmi obľúbili.

            Za svoju usilovnosť, šikovnosť a statočnosť preukázanú počas celého kurzu boli deti odmenené sladkými odmenami a diplomom.

            Touto cestou aj ďakujeme veľmi pekne pánovi M. Filovi, ktorý nám na dva dni sponzorsky zabezpečil prepravu detí na zimný štadión a späť.

            Fotogaléria

             

          • Vianočné posedenie detí v MŠ

          • (22.12.2023) Dnes, 22.12.2023, sme si spoločne s deťmi vychutnávali predvianočnú atmosféru, dobrôtky a pohostenie. Deti sme oboznámili s tradičnými  vianočnými zvykmi, ktoré  sa tradujú už  po mnohé roky. Popri vianočných zvykoch sme si zaspievali vianočné koledy a potešili sa s ďalšími novými hračkami, ktoré si deti našli pod stromčekom. Spoločne sme si popriali krásne vianočné sviatky a popriali si krásne zimné prázdniny. Ďakujeme rodičom, ktorí prispeli  oblátkami a malým pohostením na toto posedenie.

            Fotogaléria

          • SuperFlorbal - turnaj žiakov 3. a 4. ročníka

          • (19.12.2023) Na konci kalendárneho roka sa v telocvični Základnej školy v Oslanoch konalo Vianočné kolo súťaže SuperFlorbal. Bolo určené žiakom 3. a 4. ročníka. V telocvični sa stretli tri družstvá - E-škola Prievidza, ZŠ Oslany ako organizátor a naše družstvo. Postupne medzi sebou odohrali stretnutia. Naši žiaci v prvom zápase porazili rovesníkov z Oslian tesne, futbalovo 1 : 0. v druhom zápase nestačili na chlapcov z E-školy a prehrali 2 : 10. Celkovo tak obsadili druhé miesto, za čo im srdečne blahoželáme. ZŠ Oslany ďakujeme za prijatie a bezproblémový priebeh súťaže. Našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy na súťaži.

            Našu školu reprezentovali: N. Rumanová, N. Bartošová, E. Kováčová, L. Prokschová, V. Obžerová, D. Urbanovič, M. Havala, J. Mešina, F. Mikula a P. Brida

            Fotogaléria

          • Vianočná besiedka v MŠ

          • (18.12.2023) Čarovné predvianočné obdobie v materskej škole vždy vrcholí Vianočným posedením rodičov, spojeným s vystúpením detí, ktoré sa naň poctivo a zodpovedne pripravujú po celý mesiac. Svojich blízkych potešili rôznymi vianočnými básničkami, piesňami, divadielkom, ale aj vianočnými koledami a tak navodili tú pravú vianočnú atmosféru. Deti si potom našli pod stromčekom aj prekvapenie do materskej školy v podobe hračiek a didaktických pomôcok do každej triedy. Darčekom pod stromčekom prispel aj náš pán starosta veľkým slnečníkom, ktorý využijeme ako tienenie nad pieskovisko. Za darček mu veľmi pekne ďakujeme. Dúfame, že sa nám podarilo rozohriať srdcia všetkých rodičov, či starých rodičov a pripomenúť, že Vianoce sú o láske a radosti. Prajeme všetkým krásne prežitie Vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších.

            Fotogaléria

          • Pečenie medovníkov v MŠ

          • (18.12.2023) Každý z nás sa isto teší na príchod Vianoc a najviac deti. Tradične k Vianociam nemôže chýbať pečenie medovníčkov, ktoré realizujeme v našej materskej škole už veľa rokov. Aj dnes sa naša materská škola premenila na vôňu vianočnej atmosféry, kde deti spolu s pani učiteľkami vykrajovali a zdobili medovníčky. Deťom sa vykrajovanie veľmi páčilo a tešili sa spolu z vykonanej práce. Hlavne sa tešili, ako sa s nimi pohostia na vianočnej besiedke.

            Fotogaléria

          • Vianočné trhy

          • (16.12.2023) V sobotu 16.12. organizoval Obecný úrad spolu s ďalšími organizáciami 1. ročník Vianočných trhov. Naša škola sa týchto trhov tiež aktívne zúčastnila. Svoj stánok mala školská jedáleň a takisto aj základná škola. Navyše žiaci základnej školy prispeli aj pekným kultúrnym programom. Peknému podujatiu prialo aj počasie. Nebol síce sneh, ale teplota bola veľmi blízko nule. Všetci, ktorí prišli, si určite prišli na svoje. A nebolo ich málo. Ďakujeme všetkým, ktorí sa pri našich stánkoch zastavili, kúpili si naše výrobky a podporili tak našu školu. Ďakujeme všetkým, ktorí potleskom odmenili žiakov za ich výkony.

            Fotogaléria

          • Vianočná pohľadnica - vernisáž výstavy

          • (15.12.2023) O úspechu našich žiačok vo výtvarnej súťaži Vianočná pohľadnica sme už písali. Dnes sa obe dievčatá nahodili do "gala" a spolu so svojimi rodičmi sa vybrali do Dolného Kubína na vernisáž výstavy, ktorá bola spojená s vyhodnotením súťaže a odovzdávaním cien pre úspešných žiakov. Emka a Saška si boli prevziať diplomy a ceny za zlaté a strieborné pásmo. Veríme, že tento slávnostný deň si patrične užili. Rodičom ďakujeme, že obetovali svoj čas a dievčatá na toto oceňovanie zobrali. My sa tešíme z pekných fotiek, sme patrične pyšní na ne a tešíme sa na ďalšie úspech našich žiakov.

            Fotogaléria

          • Robiť dobro sa oplatí

          • (15.12.2023) Pomáhať druhým je veľmi pekná vlastnosť. Takisto spraviť druhých aspoň na chvíľu šťastnými je skvelá vec. O to sme sa pokúsili, keď sa naši žiaci vybrali obdarovať dôchodcov v našej obci. Odozva nenechala na seba dlho čakať. Niektorí naši starší občania boli veľmi vďační. Až natoľko, že sa rozhodli prísť do školy a osobne poďakovať. Takto to spavila pani Vincúrová. Tak, ako nečakala darčeky od detí, ani my sme nečakali, že príde. O to viac si to aj my vážime. Takéto veci hrejú na srdiečku.

            Robme dobro aj naďalej.

          • Matematická Pytagoriáda

          • (12.12.2023) Ďalšou súťažou, do ktorej sa pravidelne zapájame, je Matematická Pytagoriáda. Jej 45. ročník začal dnes školským kolom. Naši tretiaci a štvrtáci sa pasovali s pätnástimi úlohami. Okrem správnosti úloh pri nich hrá dôležitú úlohu aj rýchlosť počítania. Úspešný riešiteľ je ten, ktorý správne vypočíta aspoň desať úloh z pätnástich. Potom sa mu pripočítajú body za čas (za každé ušetrené štyri minúty jeden bod). No a my sme mali úspešných riešiteľov troch. Z tretieho ročníka to bola V. Víteková a zo štvrtého ročníka to boli F. Mikula a L. Prokschová. Všetkým srdečne blahoželáme a veríme, že budú školu úspešne reprezentovať aj v okresnom kole, ktoré bude v budúcom kalendárnom roku.

            Fotogaléria