• Stavanie mája v základnej škole a v obci

          • (28.4. a 30.4.2023) Zachovávanie tradícií patrí k našim povinnostiam. Je dôležité, aby sme my aj naše deti poznali zvyky našich predkov a uchovávali ich aj pre ďalšie generácie. Stavanie mája je jedným z takýchto zvykov. V piatok sme postavili máj v areáli našej školy a potom v nedeľu sme prispeli svojou troškou aj pri stavaní obecného mája v centre obce. Pekne vyzdobené máje budú celý mesiac pripomínať tento pekný zvyk.

            Fotogaléria - škola               Fotogaléria - obec

          • Stavanie mája v materskej škole

          • (28.4.2023) S príchodom mája k nám prichádza aj dávny zvyk stavania stromu, ktorý je symbolom príchodu jari, obnovujúcej sa prírody a lásky. Táto typická stredoveká tradícia sprevádzaná zábavou, spevom a tancom trvá dodnes. Aj v našej materskej škole sme si s deťmi ozdobili máj farebnými stužkami a vztýčený bude zdobiť našu záhradu po celý mesiac.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v hospodárskom dvore

          • (24.4.2023) Po exkurzii exotických zvierat sme sa zamerali na zvieratá domáce. Dňa 24.4. sme navštívili už tradične hospodársky dvor rodiny Belianskych. Videli sme kravičky, prasiatka, sliepky aj psíkov. Smelšie deti kravičky aj nakŕmili trávičkou a so zvieratkami sa aj odfotili. Po návrate do MŠ sme boli pozrieť aj susedky -kozičky, ktoré patria ujovi Filovi.

            Fotogaléria

          • Baltie 2023 - krajské kolo

          • (22.4.2023) Trošku netradične, v sobotu, sa 18 žiakov z troch škôl stretlo v našej základnej škole, aby riešili úlohy krajského kola súťaže v programovaní - Baltie 2023. Ide o postupovú súťaž, kde majú žiaci za úlohu v určitom časovom limite naprogramovať čo najviac z určených zadaní. Žiaci od 1. po 9. ročník sa pasovali s úlohami viac či menej úspešne. My dospelí sme sa pasovali s technickými problémami, kvôli ktorým sa riešenie úloh trošku posunulo. Nakoniec sme ale všetko úspešne zvládli. Oficiálne výsledky budeme vedieť neskôr, pretože krajské kolá budú ešte prebiehať aj na iných miestach, no veríme, že niektorí z našich žiakov budú opäť reprezentovať školu aj v medzinárodnom finálovom kole. 

            Našu kolu repezentovalo týchto 9 žiakov: A. Šoltésová, P. Brida, F. Mikula, J. Kajaba, K. Pročková, T. Švorcová, R. Zima, M. Adamčíková, S. Michalik. Poslední menovaní síce už do našej školy nechodia, no v zmysle pravidiel môžu reprezentovať materskú školu (teda našu), keďže v škole, do ktorej chodia sa tomuto programovaniu nevenujú.

            Fotogaléria

          • Deň Zeme

          • (21.4.2023) Na celom svete sa 22.4. pripomína Deň Zeme. My sme si ho v našej základnej škole pripomenuli o deň skôr. Najprv sme si spravili poriadok v areáli školy. Poupravovali sme záhony, pozametali dvor, vyčistili, čo bolo treba. Vysadili sme niekoľko ovocných drevín. Potom sme sa vybrali do obce. Na niekoľkých miestach sme vyzbierali celkom slušné množstvo odpadu. Záver sme si spestrili kreslením na zem, na oplotenie. Veríme, že si deti uvedomili, že tým, že ubližujeme Zemi, ubližujeme vlastne sebe a podľa toho sa budú k prírode, k Zemi správať.

            Fotogaléria

          • Deň Zeme

          • (21.4.2023) Deň Zeme je venovaný Zemi a každoročne sa koná 22 apríla. V súčasnosti tento deň predstavuje najväčšie environmentálne hnutie na svete. Cieľom dňa je pripomenutie si našej závislosti na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje, ale aj jej zraniteľnosť. Pretože máme radi našu planétu Zem, našu krajinu a  prostredie, v ktorom žijeme, tak sme si tento deň pripomenuli aj v našej materskej škole rôznymi aktivitami. Prostredníctvom týchto aktivít deti spoznávali viac našu Zem. Rozprávali sa o prírode, rastlinách, zvieratách, overili si svoje schopnosti pri triedení odpadu. Vyjadrili tak postoj, ako sa správať k prírode. Cieľom týchto aktivít bolo rozvíjať environmentálne povedomie detí tvorivým a hravým spôsobom, ako chrániť prírodu a ako sa o ňu starať a zveľaďovať životné prostredie. Tento deň bol  pre deti deň veselej nálady, rôznych hier a pracovných aktivít.

            Fotogaléria

          • Deň narcisov

          • (20.4.2023) Deň narcisov je celonárodná zbierka na pomoc onkologicky chorým pacientom. Organizuje ju Liga proti rakovine a my sa už niekoľko rokov aktívne zapájame do tejto zbierky ako dobrovoľníci. Aj teraz naši žiaci najprv navštívíli miestne inštitúcie a potom popoludní na námestí v centre obce zbierali peniaze na dobrú vec. Tento rok sme vyzbierali sumu 267,- €, za čo všetkým, ktorí akoukoľvek sumoou prispeli, z celého srdca ďakujeme.

            Fotogaléria

          • Vesmír očami detí - vyhodnotenie

          • (20.4.2023) Vesmír očami detí je tradičná výtvarná súťaž, ktorú organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Tento rok to už je 38. ročník. Nás teší, že pre dve naše žiačky súťaž ešte nekončí. V okresnom kole sa totiž práca A. Šoltésovej umiestnila na 4. mieste v II. kategórii (žiaci 1. stupňa ZŠ) a práca E. Kočnerovej dokonca okresné kolo vyhrala, získala teda 1. miesto v tej istej kategórii. Obe práce postupujú do celoslovenského kola. Obom dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce fo finále.

            Fotogaléria

          • Exkurzia v ZOO Bojnice

          • (18.4.2023) Návšteva zoologickej záhrady je pre deti snáď najviac radostnou udalosťou. Potvrdili to aj naše deti, ktoré dňa 18.4.2023 navštívili ZOO Bojnice. Cestou do ZOO sme prechádzali popri krásnom Bojnickom zámku, ktoré si deti mali možnosť pozrieť z vonku. V ZOO sme pozorovali rôzne zvieratá a živočíchy. Navštívili sme aj terárium a pavilón opíc. Deti veľmi zaujali medvede, plazy a samozrejme slony. Deti počas exkurzie získali mnoho poznatkov a do materskej školy sme sa vracali veselí a trochu unavení.

            Fotogaléria

          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2023/2024

          • (14.4.2023) V piatok po Veľkonočných prázdninách mali naši predškoláci veľký deň. Do školy prišli v sprievode svojich rodičov, aby všetkým dokázali, že sú už súci do riadnej školy. Konal sa totiž zápis do 1. ročníka. Veľmi nás tešilo, že deti prišli s dobrou náladou, veď nešli do úplne neznámeho prostredia. Úlohy, ktoré boli pre ne pripravené, hravo zvládali. Niektorí boli zhovorčiví, niektorí trošku tichší, niektorí si možno uvedomovali dôležitosť tohto dňa. Už teraz sa na všetky deti tešíme, keď sa uvidíme v septembri, keď už budú riadni školáci.

            Forogaléria

          • Turistická vychádzka

          • (14.4.2023) Trošku zamračené jarné počasie nás dňa 14.4.2023 vylákalo na turistickú vychádzku do prírody. V športovom oblečení a so záťažou na chrbte sme prešli dlhšiu trasu smerom na Fančovú. Občerstvili sme sa a oddýchli v polovici cesty. Veru niektoré deti aj nožičky boleli. Deti mali možnosť priamo v prírode pozorovať zmeny prírody v jarnom období a určovali znaky jari. Späť sme sa vracali k chutnému obedu, trošku unavení, ale s príjemnými  zážitkami.

            Fotogaléria

          • Zober florbalku do školy

          • (12.4.2023) Florbal sa stáva veľmi populárnym športom. V našej škole sa už dva roky zapájame do florbalových súťaží. Vieme, že pod stromčekom sa objavilo niekoľko florbalových hokejok. Aj preto sme prijali výzvu Slovenského zväzu florbalu "Všetci s florbalkami do školy". Tí, ktorí mali, si ich priniesli, tí, ktorí nemali, našli v škole. Spoločne sme si pripomenuli niektoré súťaže, niektoré činnosti, ktoré sa s florbalkami dajú robiť. Bolo kopec zábavy, pridali sa aj niektorí dospeláci.

            Fotogaléria

          • BALTIE 2023 - školské kolo - neoficiálne výsledky

          • (5.4.2023) Skončilo nám školské kolo súťaže v programovaní BALTIE 2023. Do školského kola sa zapojilo 18 žiakov od 1. po 4. ročník. Navyše sme mali aj našich dvoch deviatakov, bývalých žiakov, ktorí kedysi navštevovali našu školu a s Baltíkom programovali. Teraz súťažili v kategórii C. Po tomto kole sa budeme poctivo chystať na kolo krajské, ktoré nás bude čakať na konci apríla. No a vo fotoalbume sú doplnené fotografie.

            Fotoalbum

            No a tu sú zatiaľ neoficiálne výsledky:

            Kategória A (žiaci 1. - 3. ročníka)

            1. miesto: Filip Mikula

            2. miesto: Alexandra Šoltésová

            3. miesto: Patrik Brida

            4. miesto: Dominika Sluková

            Kategória B (žiaci 4. - 6.ročníka)

            1. miesto: Juraj Kajaba

            2. miesto: Karin Pročková

            3. miesto: Tamara Švorcová

            4. miesto Rudolf Zima

            Kategória C (žiaci 7. - 9. ročníka)

            1. miesto: Samuel Michalík

            2. miesto: Michaela Adamčíková

          • SuperFlorbal - 3. a 4. ročník

          • (4.4.2023) Niekoľko dní pred Veľkou nocou sa naši tretiaci a štvrtáci vybrali do ZŠ Nitrianske Rudno, aby sa zúčastnili Veľkonočného kola súťaže SuperFlorbal 2023. Osem statočných (T. Švorcová, N. Rumanová, E. Kováčová, N. Bartošová, L. Prokschová, T. Dolinay, P. Brida a F. Mikula) sa stretlo s rovesníkmi z ďalších škôl. Tentokrát sa turnaja zúčastnilo 7 družstiev z celého okresu. Našim žiakom sa nepodarilo vyhrať ani jeden zápas, ale vštci si schuti zahrali a veľmi dobre reprezentovali našu školu. Naše družstvo malo zo všetkých najväčšie zastúpenie dievčat.

            Ďakujeme rodine Švorcovej za pomoc pri bezpečnom odvoze a dovoze detí na súťaž a späť do školy.

            Fotogaléria

          • Čitateľský oriešok 9 - hlasovanie

          • Čitateľský oriešok 9 je čitateľsko - výtvarná súťaž, v ktorej sme posledné dva roky dosiali veľké úspechy. Je rozdelená na niekoľko častí. Z výtvarných prác, ktoré sme odoslali, teraz vybrala porota tie, ktoré sa budú uchádzať o Vaše hlasy na sociálnej sieti. Druhá časť je vyhodnotenie odbornou porotou.

            Tu Vás ideme poprosiť, tí, čo ste aktívni na soc. sieti, prezdieľajte si obrázky Vašich detí, hlasujte za obrázky našich detí Oslovte známych, aby zahlasovali.

            Linky na jednotlivé práce posielam v tomto príspevku, ak sa dá, kliknite naň, hneď sa objaví obrázok alebo prekopírujte link do prehliadača:

            Za 1. ročník boli porotou do hlasovania vybraté tieto práce:

            obr. 231 - E. Kočnerová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611966920947372&set=a.611974864279911

            obr. 232 - P. Košian - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611966930947371&set=a.611974864279911

            obr. 265 - E. Assemacher - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611968014280596&set=a.611974864279911

            obr. 266 - M. Šútor - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611968070947257&set=a.611974864279911

            obr. 267 - A. Šoltésová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611968097613921&set=a.611974864279911

            obr. 268 - L. Díkesová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611968134280584&set=a.611974864279911

            obr. 269 - E. Kajaba - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611968164280581&set=a.611974864279911

            obr. 270 - K. Košianová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611968160947248&set=a.611974864279911

            obr. 332 - E. Švecová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611970870946977&set=a.611974864279911

            Za 2. ročník boli porotou do hlasovania vybraté tieto práce:

            obr. 293 - D. Urbanovič - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611986197612111&set=a.611987820945282

            obr. 327 - V. Víteková - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611987340945330&set=a.611987820945282

            obr. 328 - D. Sluková - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611987390945325&set=a.611987820945282

            obr. 329 - M. Havala - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611987410945323&set=a.611987820945282

            Za 3. ročník boli porotou do hlasovania vybraté tieto práce:

            obr. 148 - N. Bartošová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=611993270944737&set=a.612003117610419

            obr. 332 - F. Mikula - https://www.facebook.com/photo/?fbid=612001434277254&set=a.612003117610419

            obr. 333 - L. Prokschová - https://www.facebook.com/photo/?fbid=612001480943916&set=a.612003117610419

            Za 4. ročník boli porotou do hlasovania vybraté tieto práce:

            obr. 001 - V. Maslonková - https://www.facebook.com/photo/?fbid=612004640943600&set=a.612014740942590

            obr. 331 - K. Pročková - https://www.facebook.com/photo/?fbid=612014570942607&set=a.612014740942590

             

          • Zlatý slávik materskej školy

          • (31.3.2023) Svoje spevácke schopnosti predviedli naše deti v piatok 31.3.2023 v súťaži „Zlatý slávik MŠ“. Každé dieťa zaspievalo svoju obľúbenú pieseň a porota mu podľa úrovne zvládnutia pridelila body. Najlepšími spevákmi, pretože podali najlepšie spevácke výkony, sa v tomto školskom kole stali tieto tri deti: 1. miesto – Silvia Komžíková, 2. miesto Janko Kačina a 3. miesto Alexandra Bednárová. Všetky deti, ktoré sa do súťaže zapojili, sme za ich úsilie a snahu odmenili sladkou odmenou.

            Fotogaléria

          • Baltie 2023 - školské kolo

          • (28.3.2023) V týchto dňoch v našej škole prebieha školské kolo postupovej súťaže v programovaní Baltie 2023. Deti v programovacom jazyku Baltík 3 majú za úlohu vytvoriť program, pomocou ktorého sa na obrazovke objaví konkrétne zadanie. Na to majú určený časový limit. V prípade školského kola je to 90 minút. Za ten čas by mali vypracovať čo najviac z určených zadaní (v školskom kole je to 7 zadaní). V našej škole sa tomuto programovaciemu jazyku venujeme už dlho. Naši žiaci sa pravidelne zúčastňujú tejto súťaže a postupujú v nej až do medzinárodného finále. 

            V tomto školskom roku súťažíme nie v dvoch, ale až v troch kategóriách. Okrem kategórie A (žiaci 1. - 3. ročníka) a kategórie B (u nás žiaci 4. ročníka, inak žiaci 4. - 6. ročníka) máme teraz zastúpenú aj kategóriu C (žiaci 7. - 9. ročníka). Dvaja naši bývalí žiaci, deviataci, sa rozhodli, že sa Baltíkovi chcú venovať aj naďalej a tak nás oslovili. No a súťažné pravidlá hovoria, že žiaci, ktorí navštevujú iné školy a tomuto programu sa v nich nevenujú, môžu súťažiť za pôvodnú školu. A tak sme ich zobrali k sebe a máme zastúpenú aj kategóriu C.

            Druháci, tretiaci a štvrtáci majú školské kolo už za sebou. Čakajú nás ešte naši šikovní prváci, ktorí sa už takisto zahryzli to tajov programovania. Uvidíme, ako im to pôjde v školskom kole a budeme sa tešiť na tých, ktorí postúpia do krajského kola.

            Fotogaléria

          • Telesná výchova inak - 3. diel

          • (28.3.2023) Tretí a poslednýkrát sme sa stretli s Marekom Herdom, aby si spolu s deťmi zacvičil v rámci projektu Moduly. Deti sa na neho tešili, aj keď vedeli, že im dá poriadne zabrať. A hoci ich "obavy" sa naplnili, celá dvojhodinovka prebehla bez akýchkoľvek komplikácií a s úsmevom na tvárach detí. Marekovi ďakujeme, že nás navštívil, veríme, že sa u nás cítil príjemne.

            Fotogaléria

          • Matematický klokan

          • (27.3.2023) V pondelok na celom Slovensku riešili žiaci základných škôl a študenti stredných škôl úlohy najväčšej matematickej súťaže Matematický klokan. Táto súťaž sa realizuje na Slovensku už 25. rok. Naši žiaci neboli výnimkou. V našej škole riešilo úlohy tejto súťaže 21 žiakov od prvákov až po štvrtákov. Počas dňa trápili s úlohami a hľadali správne riešenia. Ako sa im to podarilo, to sa dozvieme trošku neskôr, keď nám organizátori doručia výsledky.

            Fotogaléria

          • Svetový deň vody

          • (24.3.2023) Svetový deň vody si každoročne pripomíname 22. marca. Aj v našej škole sme si ho pripomenuli. Z dôvodu organizovania rôznych súťaží sme to však posunuli o dva dni neskôr. 

            Prvým znakom toho, že sa venujeme tomuto dňu bolo, že všetci prišli oblečení v niečom modrom, čo symbolizovalo vodu. Počas celého dopoludnia robili žiaci rôzne aktivity, ktoré boli venované práve vode. Všetci však vieme, že deň vody by sme si mali pripomínať nie len 22.3., ale každý deň.

            Fotogaléria