• Čitateľský oriešok 8 - po roku opäť skvelý úspech

          • 8. ročník celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže Čitateľský oriešok, ktorú organizuje odborné nakladateľstvo RAABE Slovensko spoločne s partnermi, pozná svojich víťazov. Odborná porota i verejnosť určili tento rok víťazov spomedzi vyše 25 000 kresieb! 

            Súťaž vznikla so zámerom rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Tak, ako každý rok, aj tentokrát mala dve časti – textovú a výtvarnú. Žiaci jednotlivých ročníkov si najprv prečítali dva príbehy z pracovných zošitov Tajomstvá sveta pre 1., 2., 3. a 4. ročník, ktoré vydáva RAABE. Na konci textov našli jednoduché aj zložitejšie otázky, ktorými sa museli prelúskať, t. j. správne odpovedať na otázky súvisiace s textom. Po vyplnení úloh žiaci pokračovali výtvarnou časťou súťaže, v ktorej mohli prejaviť svoju fantáziu a výtvarné zručnosti. Ich úlohou bolo prepojiť dva prečítané príbehy do jedného jediného obrázka – skrátka vymyslieť svoj vlastný príbeh v podobe kresby.

            Z celkového počtu vyše 25 000 prác, ktoré do súťaže zaslali žiaci, odborná porota vybrala spolu 1 332 kresieb. No a medzi prvákmi odbornú porotu najviac zaujala práca nášho žiaka Marka Havalu, ktorý tak, ako vlani Patrik Brida, tento rok obsadil fantastické 1. miesto. Srdečne gratulujeme!!!

          • Škola v prírode

          •  

            4. deň Objaviteľsko - ekologická expedícia

            Po nočnom daždi nás čakal pekný deň. Najskôr sme si dali "chodbovicu" a v rámci nej chodbovicový diktát. Potom sme zbalili batôžky a vybrali sa na expedíciu. Odvážnejší si vyšľapali lesný chodník a čakal ich nádherný výhľad. Cestou späť naši štvrtáci vyzbierali odpad popri ceste.

            Každý deň deti píšu poštu, ktorá sa po večeri číta. Máme rozpísaný harmonogram.a nechýba ani bodovanie izieb.

            Po fantastickom obede - parené buchty mali deti pripravenú ďalšiu expedíciu. Tentokrát to bolo pátranie po indiánskych stopách - streľba z luku, lovenie rýb, beh cez prekážky… Za vsetko získavajú body, ktoré neskôr využijú v dražbe. Tým si deti precvičia krásnou formou finančnú gramotnosť.

            Fotogaléria

            3. deň

            Na tretí deň, sviatok všetkých detí, sme navštívili Zveropark v Žarnovici, kde sme videli množstvo zaujímavých zvieratiek, niektoré sme mohli aj pohladiť. Boli sme na rôznych atrakciách, najlepšie bolo spúšťanie na nafukovacích kolesách.

            Ako darček k MDD dostali deti medovníkové sovičky - darček pre všetky deti od pani Gogorovej.

            Popoludní mali s animátorkami výlet na Egyptské pyramídy plnením rôznych úloh. Výborná bola súťaž v napĺňaní vedier vodou a skončilo to parádnou sprchovačkou. Večer nás čakala táborová opekačka. A ako bonus nás p.riaditeľka k MDD prekvapila chladenou nanukovou mlsnotou.

            Fotogaléria

            2. deň

            Dopoludnia sme si urobili zaujímavú túru ku Starohutianskemu vodopádu. Cestou sme sa ”napásli” na lúčnych bylinkách a preskúmali užovku stromovú. Po vynikajúcom obede (varia fakt super) sme mali olympiádu - rôzne disciplíny - plank, skoky, drepy… Pred večerou hra Bingo. Neskôr behacia hra Ovocničkovia a vedomostná hra Milionár. Medzi týmito hrami kooooopec zábavy a objavovania (často aj samých seba).

            Fotogaléria

             

            1. deň

            Tak, ako sme sľúbili, budeme prinášať denné reporty z pobytu žiakov v škole v prírode spolu s obrazovým materiálom, ktorý budeme priebežne dopĺňať. Preto sa môže stať, že fotografie do albumov budeme pridávať viackrát za deň.

            Deti do areálu školy v prírode prišli v poriadku. Prvé chvíle boli v znamení ubytovania sa, vybaľovania vecí a poznávania prostredia, okolia.

            Fotogaléria

          • Škola v prírode trochu inak - pre tých, čo zostali doma

          • Piatok

            Piatok - posledný deň „Školy v prírode“ v našej škole sa niesol v znamení rozprávok.

            Deti, ktoré v škole ostali, si najskôr so včielkou Majkou na pracovnom liste zopakovali, ako to vyzerá vo včeľom úli, potom si so psíkom a mačičkou pochutnávali na torte, ktorá im pekne do rána stuhla z predchádzajúceho dňa a nakoniec sa zmenili na hľadačov – pátračov, pretože... ráno našli v triede pohodenú fľašu so zaujímavou mapou – mapou pokladu. Aby sa však k nemu dostali, museli splniť niekoľko úloh, ktoré mala pre ne pripravené baba-Jaga-ježibaba v začarovanom lesíku a vylúštiť odkaz v tajničke, ktorý im zanechali vtáčiky a obyvatelia lesa. Zopakovali si pri nich svoje pohybové zručnosti i vedomosti o rastlinách, živočíchoch, prírodninách a svetových stranách.

            Keďže všetky nástrahy a úlohy spoločnými silami hravo zvládli, na konci ich úsilia ich čakal poklad v podobe troch zázračných orieškov – každý z nich skrýval „tajomstvo“ – odmenu pre deti a zdá sa, že s ňou boli všetci spokojní. K nej si vyslúžili i diplom – maľovanku „hľadača pokladov.“

            Fotogaléria

             

            Streda - štvrtok

            1. jún – sviatok detí, sa v škole pre deti, ktoré v nej zostali, niesol v znamení mnohých darčekov a prekvapení formou celodenného výletu, ktorý pre ne pani učiteľky pripravili.

            Najskôr spolu navštívili Zubriu zvernicu v Topoľčiankach, kde sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o chove a starostlivosti zubrov od ich ošetrovateľov a potom si to zamierili k ďalším zvieratkám – ku koníkom, do blízkeho žrebčína. Ich ďalšie kroky viedli do Bojnej na vrch Valy. Hravo zdolali vŕšok pod nohami a spoznali a zoznámili sa so životom a bývaním našich predkov v dávnom období.

            Napokon zamierili na Ranč pod Babicou, kde si užili veľa smiechu a zábavy na rôznych atrakciách, ktoré tam boli pre deti pripravené – po výbornom obedíku sa pustili do obhliadky ranča, rýchlo sa skamarátili so zvieratkami, vyskúšali kolotoče i šmýkačky, vyskúšali si svoje jazdecké umenie na autíčkach i koníkoch, stretli sa s rôznymi rozprávkovými postavičkami...

            Ďalšie prekvapenie ich čakalo po návrate z výletu – Nočné „harašenie“ v útrobách našej školy. Po slávnostnom prípitku (samozrejme s nealko šampanským) začala riadna „divočina“ – celou budovou sa ozývali tóny v rytme DISCO, chlapci sa skúšali zakukliť do paplónov, ale na motýle sa nepremenili, lebo im to dievčatá prekazili a začala vankúšová vojna. Napokon ale všetko dobre skončilo a o chvíľu už boli pripravené „lehátka“ na spánok.

            Macko Uško deťom zaspieval na „Dobrú noc!“ a o pár minút zavládlo všade ticho a pokoj. Zavreli sa očká a otvorili sa až ráno, ktoré ich privítalo rozprávočkou O psíkovi a mačičke (Ako si piekli tortu). Vtedy už všetkých čakali chutné raňajky – a veruže sa niektorí aj tri razy otočili pri švédskych stoloch. Potom si každý našiel svoj kútik, hračku, kamaráta. Spolu s pani učiteľkami si deti pripravili aj chutný dezert, ale do jogurtovej torty nehádzali myšky a kostičky, ako psík s mačičkou, ale zdravé ovocie a pochutiny. Po spoločnom obede, ktorý si pripravili tiež v škole, sa všetci rozlúčili a vrátili domov k maminám, k rodičom. Spokojní a s očakávaním, čo ich čaká na ďalší deň.

            Fotogaléria

             

            Utorok

            Aj našich „domácich“ čakala na druhý deň turistika do blízkeho okolia. Namierili si to rovno popod Fančovú, skríža poľnou cestou na Ľubianku.

            Najskôr si však nabalili z našej školskej záhradky zdravú zeleninku (neskôr si na nej pochutnávali) a už kráčali rezkým krokom najbližšími ulicami a poľnými cestičkami. Preskočili potôčik a ľahko zdolali nie malý briežok, ktorý sa črtal pred nimi. A za hodinku boli na mieste dohodnutého stretnutia. Po privítaní s majiteľom, ktorý im ukázal krásne miestečko na oddych a relaxáciu, si radi vyzuli tenisky a odfúkli si. A ten „najväčší“ chlap zatiaľ pripravil ohník – a išlo sa opekať. Veď sa bolo treba posilniť po takej ceste. Potom ich čakala jazda na poníkovi, zvieratká a kamarátky kozičky – len pozrite, ako im krásne pózovali. Urobili si vychádzku aj k blízkej kaplnke, cestou nazbierali ďalšie kvietky do herbáru, pozorovali rybičky v jazierku, trošku sa pohrali v tráve i na preliezkach a zdá sa, že im z toho všetkého riadne vytrávilo – až sa im oči krížili a všetci sa menili na rodinku „Úžasných.“ Nie však na dlho. Len čo prišla pani domu s chutnou polievočkou a voňavou pizzou, všetky očká sa rýchlo premiestnili späť na svoje miesta. A s plnými bruškami sa všetci nechali odviesť ujom šoférom z najbližšej zastávky späť do našej školy. Tam dokončili prácu so začatým bazovým sirupom a šupky-hupky domov k mamkám. Treba si aj oddýchnuť. Veď ich čaká ďalší deň plný zábavy a nových prekvapení – 1. jún MDD.

            Fotogaléria

             

            Pondelok

            Niektoré naše deti sa žiaľ z rôznych príčin nemohli zúčastniť klasickej školy v prírode so svojimi spolužiakmi. Nemusia byť však smutné, pretože pani učiteľky im pripravili týždeň plný rôznych aktivít a výletov do blízkej i vzdialenejšej prírody, kde budú môcť zažiť taktiež kopec krásnych chvíľ a prekvapení. A to hneď v prvý deň. 

            Len čo odprevadili a zamávali svojim kamarátom, vybrali sa na prechádzku našou obcou. Cestou natrhali rozvoniavajúce kvety bazy, z ktorých potom pripravili základ na výborný bazový sirup, natrhali rôzne rastlinky, o ktorých sa učili na hodine prírodovedy a ktoré sa stali základom pre ich Herbár, pozorovali život rastlín a živočíchov v blízkosti vodných tokov, precvičili svoje svaly pri príprave kvetinového kútika v našej školskej záhrade a potom sa vybrali do neďalekej obce Veľké Uherce, kde navštívili kaštieľ - historickú pamiatku, o ktorej sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii. Nahliadli na nádvorie i kaplnky kaštieľa, kde sa často organizujú i svadobné obrady, vyskúšali zvuky zvonov a potom sa poprechádzali krásnou veľkou záhradou patriacou ku kaštieľu, kde si mohli urobiť aj malý piknik -  občerstvenie, aby nabrali ďalšie sily, pretože ich čakala turistická vychádzka okolo vodnej nádrže, priehrady. Oboznámili sa s okolitým prostredím, našli krásne prírodniny a skamarátili sa s párikom divých kačiek. A samozrejme neobišli ani výbornú uhereckú zmrzlinu. Nakoniec sa v škole zahrali na malých bádateľov a pod mikroskopom veru videli všeličo.

            Fotogaléria

          • Výchovný koncert

          • V piatok, 27.5.2022 sme v spolupráci so súkromnou ZUŠ e-Škola v Prievidzi usporiadali výchovný koncert. Na ňom sa pod vedením pána učiteľa L. Plevku predstavili žiaci z elokovaného pracoviska v Bystričanoch a naši traja žiaci - J. Kajaba, V. Víteková a N. Rumanová. Všetky deti predviedli, čo sa počas roka naučili a svoje umenie ukázali ostatným žiakom. Zazneli deťom známe melódie na dvoch hudobných nástrojoch - na flaute a na keyboarde. Všetci účinkujúci boli za svoje výkony odmenení veľkým potleskom.

            Fotogaléria

          • Divadelné predstavenie

          • Po menšej odmlke nás opäť navštívili herci z Divadla Na Traky. Vždy, keď k nám prídu, prinesú niečo nové, zaujímavé. Tentokrát zahrali predstavenie o dvoch kominároch, ktorí putovali svetom, čistili komíny a zisťovali, či len kominári nosia šťastie. Spolu s deťmi stretávali rôzne povolania a prišli na to, že každé povolanie je dôležité a každé povolanie, keď sa robí poctivo a s láskou, prináša šťastie rovnako ako to kominárske remeslo. Deťom sa predstavenie páčilo a sami do deja zasahovali, s hercami spolupracovali.

            Fotogaléria

          • Svetový deň včiel

          • 20.5., na Bernarda, si pripomíname Svetový deň včiel. Z internetu sme sa dočítali, že sv. Bernard je jedným z patrónov (ochrancov) včiel a včelárov. Možno práve preto pripadol Svetový deň včiel na tento dátum. Včeličky sú symbolom usilovnosti. Vytrvalo, neúnavne lietajú, zbierajú peľ, lietajú do úľov, kde tieto poklady ukladajú. Včelári potom z toho vyrábajú rôzne výrobky (med, vosk, propolis).

            My sme si tento deň pripomenuli návštevou našej bývalej pani učiteľky J. Lackovičovej, ktorá sa včielkam a včeláreniu venuje už dlho. Po príchode k nej sa deti dozvedeli mnoho o živote a práci včiel, zoznámili sa s mnohými nástrojmi, ktoré včelár potrebuje. Videli aj niektoré produkty, ktoré máme vďaka včielkam. Nakoniec si deti pochutili na chlebíku s medom. V škole potom na nich čakali včielky. Nie však živé, ale také, ktoré si deti vyfarbili a mohli použiť ako dekoráciu.

            Fotogaléria

          • Návrat ku Dňu Zeme

          • Hoci Deň Zeme si pripomíname v konkrétny deň (22.4.), my sa k nemu vrátime prostredníctvom tohto príspevku, keďže aktivity ku Dňu Zeme sme robili dlhšie. 

            • v priebehu vyučovania sme mali zaradené aktivity na matematke, slovenskom jazyku, čítaní, prvouke, rozprávalli sme sa so žiakmi o ochrane prírody, 
            • druháci vyrábali Hmyzí domček pre hmyz a chrobáky – deti zbierali a priniesli prírodniny na vyplnenie jednotlivých okienok; v škole potom sadili na hodine Prvouky do nášho vyvýšeného záhonu semienka a sadeničky a o pár dní už videli prvé výhonky rastlín, ktoré okopávali a pleli (cibuľka-cíbiky, šalát, hrášok, kaleráb, žerucha, reďkovka – pozorovanie – práve preberajú 1.-2.-3. ročník na hodine rastliny, časti tela, semená, rast...
            • deti/rodičia poslali fotky z domu – deti zbierali odpad, sadili, pomáhali v záhrade, vyrábali ježkov z obilia
            • v ŠKD a na hodinách výtvarnej výchovy robili výrobky k téme a pracovali v školskej záhrade

            Fotogaléria

          • Baltie 2022 - krajské kolo

          • Po školskom kole súťaže v programovaní sme zorganizovali aj kolo krajské. Rozhodli sme sa, že jedno súťažné miesto krajského kola bude v našej škole. A tak 17 žiakov z troch škôl riešilo úlohy rôznej náročnosti. Na vyriešenie čo najväčšieho počtu z nich mali dve hodiny. Oficiálne výsledky sa dozvieme až 21. mája, kedy sa ukončí posledný možný termín krajského kola. Budme sa na ne tešiť a takisto budeme dúfať, že niekto aj z našej školy postúpi do kola medzinárodného.

            Fotogaléria

          • Deň matiek - kultúrny program

          • Druhá májová nedeľa je tradične venovaná všetkým mamičkám. Vtedy slávime Deň matiek. Po dlhom čase sme si tento krásny sviatok mohli pripomenúť tak, ako to najlepšie vieme. Do posledného miesta zaplnený kultúrny dom privítal všetky mamky, babky, prababky, krstné mamky. Všetkým prítomným sa najprv prihovoril starosta obce a potom sa do práce pustli deti. Tie uvili pre mamičky kyticu plnú piesní, tancov, divadelných scénok. Dlho sa na tento deň pripravovali pod vedením pani učiteliek. No a deti sa odvďačili mamičkám najlepšie, ako vedeli. Odmenou im bol neustály obrovský potlesk a určite sa v očiach mamičiek zaleskla aj nejaká tá slzička dojatia a hrdosti na svoje deti.

            Fotogaléria

          • Zápis detí do Materskej školy v Čereňanoch pre školský rok 2022/2023

          •   Zástupkyňa Základnej školy s materskou školou pre materskú školu v Čereňanoch v súlade s §3 vyhlášky MŠ SR č.306/2008 Z.z. o materskej škole v znení vyhlášky č.308/2009 Z.z. oznamuje, že žiadosti zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2022/2023 sa budú prijímať od  3.5.2022  do 13.5.2022 v nasledujúcom čase:

            • od 3.5. do 6.5.2022 v čase od 12,00 hod – do 15,00 hod.
            • od 9.5. do 13.5. v čase 8.00 hod. do 12.00 hod.

            Prihlášku môžete podať:

            • elektronicky - do elektronickej stránky ZŠ s MŠ - vyplnením elektronickej prihlášky (na hlavnej stránke - Elektronická prihláška)
            • poštou na adresu materskej školy (ZŠ s MŠ Čereňany, Školská 375/23 Čereňany)
            • e-mailom alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu na adresu:  materskaskola@zscerenany.sk
            • osobne si môže zákonný zástupca prevziať tlačivo v budove MŠ od zástupkyne pre MŠ (upredňostňujeme osobne aj s dieťaťom, aby sa oboznámilo s prostredím MŠ)

            Dieťa sa prijíma do MŠ na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa. Prílohou žiadosti  o prijatie do MŠ je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, bez ktorého je žiadosť neplatná. Žiadosť si môžete stiahnuť aj priamo tu, kliknutím na nasledovný odkaz    Žiadosť .  

            Viac informácii sa dozviete kliknuím v hlavnom menu na odkaz Prijímanie detí do materskej školy.

          • Stavanie májov

          • Tradícia stavania májov má už mnoho rokov. Mládenci stavali máje diavčatám. v dome, kde stál máj, bolo dievča súce na vydaj. No a v našej škole sú takisto dievčatá, ktoré budú súce na vydaj(samozrejme, trošku neskôr), tak im mládenci jeden taký máj v škole postavili. Spolu si potom pod ním zaspievali. 

            No a potom naše dievčatá boli pomôcť vyzdobiť aj obecný máj, ktorý teraz stojí v centre obce.

            Fotogaléria